14 Декември, 2019
0.0162

Извезени над 7 милиони килограми грозје

Објавено во: Агробизнис 14 Септември, 2012

Откупувачите на грозје од Албанија во моментов се најголемите трговци со тиквешкото грозје, соопшти Љупчо Аризанов, претседател на регионалниот Сојуз на лозари „Агротиквешија”. Според него, грозјето од најголемиот лозаро-винарски регион во Македонија, освен за Албанија во голем дел заминува и за Црна Гора, но и во останатите земји од соседството. Аризанов информира дека од стартот на бербата до сега се извезени над 7 милиони килограми десертно и винско грозје само преку царинскиот терминал Кавадарци. Но, вели тој, извозот е многу поголем, ако се има предвид фактот дека грозје се продава надвор од Македонија и директно преку граничните премини. - Веќе се чувствува навалица на странци кои доаѓаат да купат грозје од најголемиот лозаровинарски регион во Македонија. Нема доволно грозје, тоа е факт. Ми се чини дека килограм „смедеревка” годинава ќе достигне и цена од над 12 денари за килограм - тврди Аризанов.

Можеби ќе ве интересира

АРОНИЈА, БАДЕМИ, ЛЕШНИЦИ, OРЕВИ: Здрави се, но дали носат профит?

АРОНИЈА, БАДЕМИ, ЛЕШНИЦИ, OРЕВИ: Здрави се, но дали носат профит?