22 Март, 2018
0.1501

Ја вложила целата заштеда во дрво и платно и од омилената детска игра направила бизнис

Објавено во: Финансии 04 Август, 2017

„Кога одлучите да работите за себе, тогаш ништо не е тешко бидејќи вие си го кроите животот, ги остварувате соништата и што е најважно, не гледате на времето бидејќи не е залудно потрошено. Луѓето препознаваат кога имате цел, добра идеја и работите од срце. Неодамна една жена ми пријде и токму тоа ми го кажа: дека се гледа оти работам со љубов и душа“-ова се зборовите на Александра Ботиќ (35) од Нови Сад која веќе две години прави шатори за деца.

Таа раскажува дека се нашла во ситуација да избира дали да работи или да ја остави работата која и донесува привремено задоволство, во кое никој не и гарантирал сигурност, каде не постоела можност за напредување и каде била принудена да ја трпи и гуши својата личност, слобода и креативност. Конечно, дала отказ и целата заштеда ја вложила во идејата во која верувала.


-Претходно не бев свој газда, но на секоја работа така и пристапував како да работам за себе и давав максимум. Ниту во еден момент не се сомневав во себе, своите вештини и самата идеја-сигурна е таа.

Размислувајќи за своето детство и безгрижен период на растење се сетила на сите игри кои ги сакала, а една од нив била правење шатори од ќебиња и перници.

-Не постои личност која во својот период на растење не уживала во таа градителска игра-во зима би правеле илго, а во лето шатори- се сеќава Александра.

Додека со сопругот Душан (35) ја развивала идејата за Mushroom шатори, сакале тоа да биде еколошки производ, катче кое може да се надградува и што е најважно да се наследува.

-Пренатрупани сме со пластика, а големите компании од денешните деца прават потрошувачи и со самото тоа им градат вредности. Нам целта ни е да допринесеме на креативниот развој, да поттикнеме зачувување на животната средина, да ги мотивираме сами да направат нешто, поправат, склопат, да развиваат моторика и еден дена да направиме подобар и поздрав свет за сите нас.


Единствени материјали кои ги користат се природни и тоа се квалитетно полно дрво и памук.

Шаторот има 4 нозе, 3 дополнителни делови на  кои се навлекува и дрвени чепови кои служат за спојување.

Таа вели дека семејството на нејзиниот сопруг повеќе од 20 години се занимава со изработка на мебел и тие многу им помогнале.

Таа е задолжена за дизајнот, набавка на материјал и се што е во врска со текстил и подоцна со продажба а сопругот е задолжен за производниот дел и изработка на констукцијата. Имаат и неколку дизајнери креативци кои се тука кога имаат многу работа.

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани