25 Август, 2019
0.0174

Јаболкарите задоволни од откупот

Објавено во: Агробизнис 13 Октомври, 2012

Ги продаваат своите јаболка по цена која се движи од 15 до 20 денари и велат дека генерално се задоволни од годишниот откуп. Производителите на јаболка ова го изјавуваат со тенденција цената да се зголеми во наредниот период. Собраните количини од Преспа кои се слични на ланското ниво, 80 – 100 илјади тони, одат исклучиво за извоз, главно во Србија, Русија, БиХ и Бугарија, но нешто помалку и во Ирак. - Пласманот годинава оди добро. Интересот расне. Имаме голема побарувачка. Дали тоа ќе потрае или не, не можеме да прогнозираме, но засега е добро. Цените се движат од 18 до 20 денари. Црвениот делишес е околу 20 до 21 денар, а сите останати 18 до 20 денари, изјави Стевчо Радевски, производител од Ресенско. Според Менде Ивановски, производител од Преспа и претседателот на Македонската асоцијација на земјоделски задруги, побарувачката на јаболка е огромна, но цените не се високи.  

Можеби ќе ве интересира

Огромна побарувачка за шумски плодови, но нема кој да ги собира

Огромна побарувачка за шумски плодови, но нема кој да ги собира

Поделени над педесет илјади „зелени картици“, во вредност од 128 милиони денари

Поделени над педесет илјади „зелени картици“, во вредност од 128 милиони денари

Бабовски: За помалку од еден месец земјоделците ги добија „зелените картици“, досега е наточено гориво во вредност од 14,5 милиони денари

Бабовски: За помалку од еден месец земјоделците ги добија „зелените картици“, досега е наточено гориво во вредност од 14,5 милиони денари

Димковски: Нема регистрирано ниеден случај на болеста африканска чума, домашните свињи се здрави

Димковски: Нема регистрирано ниеден случај на болеста африканска чума, домашните свињи се здрави

На кое дереџе е македонскиот земјоделец со цените на зеленчукот и овошјето?

На кое дереџе е македонскиот земјоделец со цените на зеленчукот и овошјето?

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција