27 Мај, 2024
0.0269

Ќе се гради нов блок на универзитетските клиники Скопје

Објавено во: Македонија 22 Јануари, 2013

Добивај вести на Viber

Министерот за здравство Никола Тодоров и директорот на реномираната компанија Арен С.Р.Л. од Торино, Давиде Савоини денеска потпишаа Договор за изготвување архитектонско-урбанистички проект со идеен проект и основен проект за изградба на нов блок на универзитетските клиники Скопје, со функционално поврзување на клиниките за гинекологија и за онкологија и радиотерапија, како и реновирање на хирушките клиники во комплексот универзитетски клиники „Мајка Тереза“. Вредноста на договорот изнесува над 99,6 милиони денари односно над 1,6 милиони евра.

- По спроведувањето на двете фази од ограничената постапка и реализираната електронска аукција со негативно наддавање, за најповолен понудувач е избран економскиот оператор Арен С.Р.Л. од Торино, како лидер на групата економски оператори која конкурираше  на овој тендер. Останатите партнери од групата-Прототип и Инпума од Скопје се фирмите од Македонија кои ќе им дадат поддршка на клучните експерти од Арен – Италија  кои ќе го изработуваат проектот, истакна Тодоров.

Изработката на проектот, посочи тој, ќе трае девет месеци по што Министерството ќе добие  проект за изградба на нов блок во комплексот клиники „Мајка Тереза“ во Скопје со површина од околу 50.000 м2.

- Проектантската фирма Арен, која ќе го проектира новиот клинички блок е со богато искуство во изработка проекти за здравствени објекти, согласно најсовремените европски практики и стандарди кои ќе бидат применети и на овој капитален проект. Експертите кои ги понуди оваа компанија се со исклучително богато искуство во проектирање на здравствени објекти поради што веруваме дека проектот ќе биде навремено и квалитетно изработен и дека со негова примена при изградбата, Македонија ќе добие функционален, современ, енергетски ефикасен здравствен објект, рече Тодоров.

Тој додаде дека во рамки на новиот клинички блок ќе влезат поголем дел од универзитетските клиники, освен неколку кои се понови и кои ќе добијат поврзување или „топол премин“, така што сите клиники, освен три кои по природа не треба да бидат во еден објект, ќе бидат сместени во поголем објект.

Новиот клинички блок сообраќајно ќе биде решен со две катни гаражи со што ќе се реши на подолг рок сообраќајниот метеж. Новина е што нема да има влез со коли внатре во клиничкиот блок, освен за ургентни случаи. Хелиодромот ќе биде сместен на едната катна гаража. Објектот ќе биде со најсовремени системи за греење, ладење, климатизација, со пневматски систем за разнесување на документи и лекарства, пациентите нема да шетат од една до друга клиника, се ќе се концентрира во еден објект, кој ќе биде централно поставен и ќе може своите функции да ги понуди на другите објекти-гинекологија, онкологија и хирургија, ќе се следи општиот тренд на намалување на просечните должини на престој во болниците. Целната стапка на зафатеност на болнички кревети е 80-процентна искористеност, болничките соби ќе бидат еднокреветни и двоктреветни и ќе бидат оформени модуларни и унифицирани одделенија, а клиничките служби за поддршка и дијагностика ќе бидат сместени во рамките на еден единствен објект.

Савоини рече дека компанијата со оваа проблематика се занимава повеќе од 30 години.

- Наша цел е да изготвиме што е можно подобар проект кој ќе одговара на барањата на Министерството, на народот и на потребите на целиот регион. Ќе работиме напорно и ќе го употребиме целото наше знаење за да ја оформиме оваа здравствена структура за доброто на сите и за подобрување на здравствената заштита, додаде Савоини.

Позначајни објекти кои се изградени според проекти на компанијата се: болниците во Касино Италија од 34.440м2, во Фрозиноне Италија од 32.750м2, во Вицоло Италија од 52.960м2, Универзитетски болнички центар во Тирана од 106.250м2 и други.

Можеби ќе ве интересира

НАСКОРО УШТЕ ЕДЕН СПОЕН ВИКЕНД, ЌЕ ПОЧНУВА СО ПЕТОК: Еве кога ќе одмараме три дена

НАСКОРО УШТЕ ЕДЕН СПОЕН ВИКЕНД, ЌЕ ПОЧНУВА СО ПЕТОК: Еве кога ќе одмараме три дена

ФИЛИПИНСКА ЗАЕДНИЦА ВО МАКЕДОНИЈА: Повеќето се во брак со Македонци, а мал дел се дојдени тука поради работа

ФИЛИПИНСКА ЗАЕДНИЦА ВО МАКЕДОНИЈА: Повеќето се во брак со Македонци, а мал дел се дојдени тука поради работа

„ЕУ ДА ПОЧНЕ ДА ГИ ИСПОЛНУВА ВЕТУВАЊАТА, ПО ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР, ГРАЃАНИТЕ СЕ ЧУВСТВУВААТ ИЗНЕВЕРЕНИ“: Димитров во интервју за „Катимерини“

„ЕУ ДА ПОЧНЕ ДА ГИ ИСПОЛНУВА ВЕТУВАЊАТА, ПО ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР, ГРАЃАНИТЕ СЕ ЧУВСТВУВААТ ИЗНЕВЕРЕНИ“: Димитров во интервју за „Катимерини“

„КОВАЧЕВСКИ ВО ЕДНА ЧЕСТИТКА ГО УПОТРЕБИ МАКЕДОНИЈА ПОВЕЌЕ ОТОКОЛКУ ВО ЦЕЛ НЕГОВ МАНДАТ“: Клековски за, како што вели иронијата на СДСМ

„КОВАЧЕВСКИ ВО ЕДНА ЧЕСТИТКА ГО УПОТРЕБИ МАКЕДОНИЈА ПОВЕЌЕ ОТОКОЛКУ ВО ЦЕЛ НЕГОВ МАНДАТ“: Клековски за, како што вели иронијата на СДСМ

СИЛЈАНОВСКА ДАВКОВА НАВИСТИНА ГО НАЛУТИ МИЦОТАКИС, ТОЈ НЕ ПРЕСТАНУВА СО НЕГАТИВНИ ИЗЈАВИ: „Предупредив дека Преспанскиот договор им дава националност и јазик на соседите“

СИЛЈАНОВСКА ДАВКОВА НАВИСТИНА ГО НАЛУТИ МИЦОТАКИС, ТОЈ НЕ ПРЕСТАНУВА СО НЕГАТИВНИ ИЗЈАВИ: „Предупредив дека Преспанскиот договор им дава националност и јазик на соседите“

НОЌЕСКА СЕ ПУКАЛО НА ПЛАСТИЧАРСКА: Еве ги деталите

НОЌЕСКА СЕ ПУКАЛО НА ПЛАСТИЧАРСКА: Еве ги деталите

МИНИ ТОРНАДО СЕ ПОЈАВИ ВО БЛИЗИНА НА СТРУГА: Климатските промени си го прават своето

МИНИ ТОРНАДО СЕ ПОЈАВИ ВО БЛИЗИНА НА СТРУГА: Климатските промени си го прават своето

СРЦЕТО СО МАКЕДОНСКО ЗНАМЕ И СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО ГОСТИВАР ВАНДАЛИЗИРАНО: На него испишани срамни зборови и име на соседна држава

СРЦЕТО СО МАКЕДОНСКО ЗНАМЕ И СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО ГОСТИВАР ВАНДАЛИЗИРАНО: На него испишани срамни зборови и име на соседна држава

СЕМЕЈСТВОТО НА ЈАНА Е ПРИНУДЕНО ДА ИЗДВОЈУВА ПО 100 ЕВРА МЕСЕЧНО - сензорите за гликоза од државата издржуваат по три до четири, наместо 14 дена

СЕМЕЈСТВОТО НА ЈАНА Е ПРИНУДЕНО ДА ИЗДВОЈУВА ПО 100 ЕВРА МЕСЕЧНО - сензорите за гликоза од државата издржуваат по три до четири, наместо 14 дена