18 Ноември, 2019
0.0427

Како да се изгради успешен тим?

Објавено во: Мои пари 07 Октомври, 2012

Потребно е вистинско лидерство за да се состави успешен тим кој што ќе функционира долг период заедно. Менаџерите кои што не се плашат да ги корегираат своите одлуки, да носат тешки решенија и да воспостават стандарди во однесувањето, но и да се надградуваат постојано, имаат шанса за успех. Еве неколку совети, кои треба да се почитуваат за за се создаде еден успешен тим кој ќе трае. 1.  Бидете свесни за својата работа. Менаџерот на еден тим мора да биде свесен за своите техники и стил на раководење, колку се тие ефикасни и како се прифатени од тимот. Експертите порачуваат:  Биди шеф и на себе си. Дознај каков лидер си и како те прифаќаат колегите. 2.   Запознајте го остатокот од тимот Мора да се разберат потребите на подредените, нивните доблести и слабости. Добриот менаџер се грижи за вработените и знае како да извлече максимум од нив. Екпертите порачуваат: Замислете го својот тим како сложувалка од повеќе делови која треба да се состави и покрај големиот број можности. 3.    Дефинирајте ги улогите и одговорностите  Кога успешно ќе го поминете второто правило, време е да се дефинираат улогите и поделат обврските на секој член на тимот. Ова не е воопшто лесно. Многу често за вработените идеалното место е многу поразлично од она што го работат. Екпертите порачуваат: Тимот треба да работи како мозаик каде што индивидуалните особини и разлики ќе се претопат во заедничка сила. 4. Пофалете кога е добро, забележете кога е лошо завршена работата „Фитбекот“ за секоја сторена работа е неопходен, бидејќи само така тимот ќе знае дали е на вистинскиот пат. Секој вработен е различен, па затоа треба да се направи вистинска проценка како да му се посочат работите на секој од подредените. Екпертите порачуваат: Одделете време за вработените и објаснете им како може да постигнат подобар резултат. Но и учете од нив. Комуникацијата мора да биде двонасочна. 5.  Признанија и награди Луѓето сакаат да им биде забележан трудот, сакаат да бидат почитувани и да  чуствуваат дека и тие имаат свој удел во добро завршената работа. Многу менаџери забораваат на ваквите признанија поради тоа што веруваат дека  „вработениот само си ја врши работата за која што е платен“. Екпертите порачуваат: Кога вработените добиваат признанија, работењето им претставува задоволство и стануваат многу попродуктивни. 6.   Секогаш прославувајте ги успесите Ова е многу важно за да се поттикне продуктивноста, да се развие тимскиот дух и да се потсетите што е сторено изминатиот период, но и какви се идните планови. Екпертите порачуваат: Прославата е краткотрајна активност. Не ја игнорирајте. Одделете време за дружење и потсетете се низ што поминавте за да стигнете до целта.

Можеби ќе ве интересира

Без вода денеска Бул.Партизански одреди

Без вода денеска Бул.Партизански одреди

Водата за пиење во Скопје е безбедна, тврди ЈП Водовод и Канализација – Скопје

Водата за пиење во Скопје е безбедна, тврди ЈП Водовод и Канализација – Скопје

Се одржа Ендава Tech Flow, настан посветен на DevOps и автоматизирано тестирање

Се одржа Ендава Tech Flow, настан посветен на DevOps и автоматизирано тестирање

КОДЕКС НА ОДНЕСУВАЊЕ НА ВИСКИ ФЕСТИВАЛИ: Уште неколку дена до големиот Skopje Whiskey Fest

КОДЕКС НА ОДНЕСУВАЊЕ НА ВИСКИ ФЕСТИВАЛИ: Уште неколку дена до големиот Skopje Whiskey Fest

ИМУНИКС - Природно и здраво до силен имунитет

ИМУНИКС - Природно и здраво до силен имунитет

Ротаракт Клуб Скопје ја започна еколошката акција „Ротаракт Шума“, со садење дрва во општина Аеродром

Ротаракт Клуб Скопје ја започна еколошката акција „Ротаракт Шума“, со садење дрва во општина Аеродром

Прекин на водоснабдувањето во Студеничани

Прекин на водоснабдувањето во Студеничани

Дефектот во Ченто е саниран

Дефектот во Ченто е саниран

Првото вино од годинешната берба наговестува добра винска година

Првото вино од годинешната берба наговестува добра винска година