16 Јуни, 2019
0.0196

Калеников: Блокирањето на буџетот ќе удри врз бизнисот

Објавено во: Економија 20 Декември, 2012

Од сојузот на стопански комори на Македонија упатија апел до Собранието да се деблокира Комисијата за финансирање и буџет, а буџетот да се усвои во најкраток можен рок за да се избегнат можните последици по стопанството. Според претседателот на ССК, Златко Калеников, очекувањата на Сојузот за следната година се позитивни, но буџетот треба да се донесе до 31 декември затоа што е од витална улога за функционирањето на државата и на целото стопанство. „Советуваме да се разговара за оние амандмани кои се конструктивни, а оние кои се поднесени само за блокада на буџетот разумно да се тргнат и да се деблокира процесот затоа што македонското стопанство ќе има несогледливи последици со недонесувањето на буџетот,“ изјави Калеников. Според него, доколку буџетот не биде донесен до крајот на годината, на удар ќе биде ликвидноста на компаниите, повратот на ДДВ и ќе се најдат во застој сите активности во стопанството.

Можеби ќе ве интересира

Ако се селите во Германија, една работа за вас може да биде невозможна мисија

Ако се селите во Германија, една работа за вас може да биде невозможна мисија

Tурци сакаат да инвестираат во Македонија

Tурци сакаат да инвестираат во Македонија

MMФ на Балканот забележа два клучни проблеми

MMФ на Балканот забележа два клучни проблеми

Само во овој дел на Хрватска издадени дозволи за 6.000 странски работници

Само во овој дел на Хрватска издадени дозволи за 6.000 странски работници

ЦЕНИТЕ ОТИДОА ДО НЕБО: Килограм злато сега чини 38.000 евра

ЦЕНИТЕ ОТИДОА ДО НЕБО: Килограм злато сега чини 38.000 евра

Извештај на ОН: Најголем раст на инвестициите на Западниот Балкан забележала Северна Македонија

Извештај на ОН: Најголем раст на инвестициите на Западниот Балкан забележала Северна Македонија

Кредитната агенција Фич после 13 години го зголеми рејтингот на земјата, тврди Тевдовски

Кредитната агенција Фич после 13 години го зголеми рејтингот на земјата, тврди Тевдовски

МАПА: Еве што и каде се произведувало во Југославија

МАПА: Еве што и каде се произведувало во Југославија

ММФ ќе отвори нова регионална канцеларија

ММФ ќе отвори нова регионална канцеларија