22 Март, 2018
0.1283

Кантон во Швајцарија ќе воведе минимална плата - колку ќе изнесува?

Објавено во: Финансии 05 Август, 2017

Минимална плата за час ќе биде дефинирана во кантонот Нојшател во Швајцарија. 

Претходно Федералниот суд ја отфрли на последна инстанца жалбата на локалните работодавци и економските организации против оваа мерка.

Граѓаните од Нојшател побараа минималната плата да биде 20 швајцарски франци (17,38 евра) на час. Швајцарската агенција „СДА“ пишува  дека се предвидени исклучоци во земјоделството и лозарството. За споредба, во соседна Франција минималната плата за час е 9,76 евра.

Нојшател е и првиот кантон во земјата, во кој се воведува минимална плата.

Воведувањето на минимална плата за час беше одлучено на кантонски референдум во 2011-та година, организиран врз основа на петиција.

При 20 швајцарски франци на час и работна недела од 41 часа соодветниот годишен приход достигнува 41.759 швајцарски франци (36.303 евра) или 3.480 швајцарски франци на месец. Со таква сума во Швајцарија е многу тешко да се живее без социјална помош.

Иницијативи за воведување на минимална плата има и во кантоните Јура и Тичино, но постапката не е завршена.

Кантоните Женева, Во и Вале не сакаат вакви проекти.

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани