23 Февруари, 2024
0.0286

Кина прави силни напори за да осигура безбедност на индустриските синџири на снабдување

Објавено во: Економија 28 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Работник врши инспекција пред испорака за возила што штотуку излегле од производната линија во производствена база на кинескиот производител на автомобили BAIC Motor во Кингдао, источна кинеска провинција Шандонг (People's Daily Online/Zhang Jingang)Кина забележува забрзано продолжување на работата и животот додека ги спроведува своите оптимизирани мерки за одговор на КОВИД-19. Тоа дава чекор напред до економското закрепнување на земјата и дополнително ги прави непречени и стабилни глобалните индустриски и синџирите на снабдување.

Од почетокот на КОВИД-19, Кина работеше на решавање и на насочената контрола на епидемијата и на економскиот и социјалниот развој. Ја оптимизираше контролата на КОВИД-19 во насока на ситуацијата што се развива и постигна извонреден напредок. Ова не само што ги стабилизираше основите за економски и социјален развој во најголема мера, туку исто така даде важен придонес за одржување непречени глобални индустриски и синџири на снабдување и за промовирање на глобалното закрепнување.

Просечниот годишен економски раст на Кина во изминатите три години изнесуваше 4,5 отсто, што е очигледно повисоко од глобалниот просек. Во 2021 година, надворешната трговија на земјата со стоки достигна историски максимум од 6 трилиони долари. Помеѓу јануари и ноември 2022 година, надворешната трговија на Кина со стоки се зголеми за 8,6 отсто на годишно ниво. Со еден збор, напредокот на Кина во борбата против КОВИД-19 и економскиот развој е очигледен и може да го издржи тестот на историјата.

Оптимизираните мерки континуирано ќе го прават одговорот на КОВИД-19 понаучен, насочен и поефективен, а исто така дополнително ќе поттикнат стабилен економски раст. Кинеската економија ужива силна отпорност, потенцијал и виталност. Основите за одржување на нејзиниот долгорочен раст остануваат непроменети.

Производство во погон на Shanghai Gripp Intelligent Technology Co., Ltd., 10 јануари 2023 година. (People's Daily Online/Jiang Huihui)


Во меѓувреме, Кина воведе низа политики кои се очекува да помогнат во економското закрепнување. Министерството за индустрија и информатичка технологија прилагоди насочени мерки за големите корпорации и малите и средни претпријатија (МСП), охрабрувајќи ги поранешните, особено државните, да ја играат својата улога во поддршката на индустрискиот синџир и да го поттикнат развојот на релевантните сектори.

Провинцијата Шанси во северна Кина објави 29 мерки во седум области, фокусирајќи се на координирање на продолжувањето на работата, олеснување на индустриските и синџирите на снабдување во производствениот сектор и забрзување на апропријацијата на владините фондови.

Северозападната кинеска провинција Гансу строго ги следи оптимизираните мерки за контрола на КОВИД-19 и направи „бела листа“ на претпријатија во индустриските и синџирите на снабдување на големите индустрии.

Горенаведените мерки го забрзаа економското закрепнување низ Кина, осигурувајќи безбедност и стабилност на индустриските и синџирите на снабдување. Импулсот за брзо економско закрепнување се собира и се ослободува.

Кина може да се пофали со најкомплетниот индустриски систем во светот. Сочинува 30 проценти од глобалното производство и останува важен производствен центар во светот.

Оптимизирањето на нејзиниот одговор КOВИД-19 ќе и помогне на Кина да ја зајакне еластичноста и безбедноста на своите индустриски и синџири на снабдување, а исто така ќе ја направи светската економија постабилна и посигурна.

Батериите за напојување се произведуваат во индустриски парк за модерна опрема во Ордос, северна кинеска автономна област Внатрешна Монголија, 15 јануари 2023 година. (People's Daily Online/Wang Zheng)


Меѓународните медиуми го фатија позитивниот сигнал кој го најавува позитивниот економски развој на Кина, а светот ги зголеми очекувањата за економскиот раст на Кина и позитивните глобални ефекти од таквиот раст.

Според истражувањето што неодамна го започна Кинескиот совет за промоција на меѓународната трговија, во кое беа вклучени над 160 странски претпријатија во Кина и странски стопански комори, 99,4 отсто рекле дека се посигурни во економските перспективи на Кина во 2023 година, а 98,7 отсто рекле дека ќе ги одржуваат и прошируваат нивните инвестиции во Кина.

Исто како што наведува еден странски медиум, кинеската оптимизација на одговорот на КОВИД-19, додека ги разгорува надежите за сопствената економија на земјата, исто така ќе ги зголеми можностите светската економија да направи меко приземјување.

Развојот на Кина е од корист за светот. Германски производител на резервни делови за автомобили рече дека Кина е најголемиот автомобилски пазар во светот, кој е динамичен и адаптибилен, и дека е уверен во изгледите на кинескиот пазар, истакнувајќи дека ќе продолжи да ги шири своите инвестиции во земјата.

Кина може да се пофали со огромен пазарен потенцијал, ужива очигледни предности во синџирот на снабдување и презема цврсти чекори за проширување на отворањето. Тоа е незаменлив дел од економската глобализација.

Додека оптимизираните мерки на земјата за одговор на КОВИД-19 продолжуваат да даваат ефект, кинеската економија ќе прифати посветла иднина, и внесеува посилен импулс и доверба во глобалното економско закрепнување.


Можеби ќе ве интересира

Швајцарски „Нестле“ со уште поголема добивка по големите поскапувања

Швајцарски „Нестле“ со уште поголема добивка по големите поскапувања

Централната банка на ЕУ за прв пат во загуба по 20 години

Централната банка на ЕУ за прв пат во загуба по 20 години

ТУРЦИЈА ИМА ВИСОКА ИНФЛАЦИЈА: Koлку лири се тргуваат за еден долар?

ТУРЦИЈА ИМА ВИСОКА ИНФЛАЦИЈА: Koлку лири се тргуваат за еден долар?

СЕ ЗГОЛЕМИЛЕ ПЛАТИТЕ: Просечната достигна 40.000 денари

СЕ ЗГОЛЕМИЛЕ ПЛАТИТЕ: Просечната достигна 40.000 денари

„КОСТАЛ“ ВРАБОТУВА 1.050 ЛИЦА: Mинатата година остварила извоз од 130 милиони евра

„КОСТАЛ“ ВРАБОТУВА 1.050 ЛИЦА: Mинатата година остварила извоз од 130 милиони евра

Почесен конзул станува стратешки инвеститор во Македонија

Почесен конзул станува стратешки инвеститор во Македонија

АДВОКАТСКИТЕ КАНЦЕЛАРИИ ПОЛНИ СО ПРЕДМЕТИ – граѓани „пиштат“ од Законот за облигациони односи, еве кој сѐ ќе биде погоден

АДВОКАТСКИТЕ КАНЦЕЛАРИИ ПОЛНИ СО ПРЕДМЕТИ – граѓани „пиштат“ од Законот за облигациони односи, еве кој сѐ ќе биде погоден

Поранешен раководител на државната лотарија стана сопственик на автомат клубови

Поранешен раководител на државната лотарија стана сопственик на автомат клубови

Кина објави суфицит на тековната сметка во 2023 година

Кина објави суфицит на тековната сметка во 2023 година