13 Јули, 2020
0.0282

Кире Наумов: Следната недела очекувам исплата на првите бескаматни кредити

Објавено во: Економија 10 Април, 2020

Кире Наумов, директорот на Развојната банка на Северна Македонија, очекува следната недела до засегнатите претпријатија-апликанти да се исплатат првите бескаматни кредити. Кредитите ќе се одобруваат со рок на отплата до 2 години со вклучен грејс период од 6 месеци со намена за обртни средства. Првите апликации од 1.263.079 евра веќе се одобрени од Владата. Наумов за „Фактор“ вели дека интересот е огромен, а безмалку сите претпријатија имаат до 50 вработени.

„Можам да споделам дека интересот досега е одличен. Пред два дена за првпат доставивме до Владата информација со 136 обработени кредитни апликации за исто толку компании што вкупно имаат 1.737 вработени. Кредитните апликации се работат тековно, очекуваме најмалку еднаш неделно да доставуваме вакви информации до Владата за да бидат одобрени и да можеме да склучуваме договори со компаниите. Исплатите за оваа прва група ги очекуваме веќе следнава недела.
Она што сметам дека е особено важно е дека од овие 136 компании - 96 отсто се однесуваат за компании што вработуваат до 50 вработени. Или, да бидам уште попрецизен 89 од 136 компании што се предложија на првото одобрување се микро компании кои имаат до 10 вработени. Во оваа група одобрени апликации, има застапено од 30 тина градови во земјата, од сите дејности што ги таргетиравме - транспорт 65 компании, угостителство 60 компании и туризам 11 компании“, вели Наумов.

Веќе е познато дека отплатата на кредитот од страна на кредитокорисникот ќе се врши во квартални отплати. Кредитите се бескаматни и без трошоци за администрирање. Кредитите ќе бидат обезбедени со меница. Некои земји, како на пример Бугарија, како една од мерките за справување со економските последици од корона вирусот посегнаа кон зголемување на капитализацијата на развојните банки. Наумов вели дека зголемувањето на капитализацијата не се однесува на бескаматни кредити, иако очекува следната година Владата добро да го разгледа ова прашање.

„Развојната банка, како и развојните банки во регионот и во светот, освен што е банка, има една специфична улога и да ја поддржува економијата и државните т.е. владините политики за подобар економски развој. За бескаматните кредити, Развојната банка на Северна Македонија дејствува како поддршка на владините политики. Овие кредитни линии ги спроведуваме во име и за сметка на државата.
Оттука, докапитализацијата, односно зголемување на сопствениот капитал на банката, не е тема поврзана со бескаматните кредити. Но во иднина, следната година на пример, верувам дека Владата ќе има позитивен став за докапитализација на Развојната банка од аспект на тоа самата банка да може да понуди поголема поддршка на компаниите во делот на поддршка на домашните компании со осигурување на извозот во странство, откупување на нивните побарувања (факторинг) во странство и во земјата, и слично“, тврди поранешниот заменик-министер за економија.

Покрај бескаматните кредити, кои треба да изнесуваат 5,7 плус 8 милиони евра, Развојната банка, вели Наумов, работи на следната фаза со многу поволни кредити да се помогне стопанството. За тоа се работи на тековниот договор за заем од Европската инвестициона банка, за користење на 50-тина милиони евра поволни кредити наменети за мали и средни претпријатија додека трае кризата со неликвидност.

„Она што во моментов го работиме за да стане достапно преку деловните банки до крајните корисници-компаниите, се средства од 50,9 милиони евра од ЕИБ кредитната линија петта фаза. Она што е ново е дека Владата се вклучи во делот на субвенционирање на трошокот за камата на оваа кредитна линија која Развојна банка ја користи од ЕИБ. Со ова направивме максимални заеднички напори деловните банки да може да понудат каматни стапки кон крајните корисници под исклучително поволни услови. Овие средства очекуваме дека ќе бидат ангажирани најмногу за тековни обртни средства од компаниите.
Исто би сакал да споменам дека во периодов има и други меѓународни институции кои се заинтересирани преку Развојната банка да ја помогнат економијата на земјата во следниот период. Тука пред се зборувам не само за тековниов период во кој главен фокус е задоволување на ликвидносните потреби на компаниите - туку и за периодот на заздравување што следи кога банките ќе треба да и бидат најголема поткрепа на економијата и на компаниите“, дополнува директорот на РБСМ.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

ИМ ТРЕБААТ 16.000 СЕЗОНЦИ: Невработените Финци ја „спасуваат“ реколтата

ИМ ТРЕБААТ 16.000 СЕЗОНЦИ: Невработените Финци ја „спасуваат“ реколтата

Во Македонија во мај само 838 туристи

Во Македонија во мај само 838 туристи

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат