25 Јуни, 2024
0.0314

КОЈ АКЦИОНЕР КОЛКУ ЌЕ ДОБИЕ ДИВИДЕНДА - еве како ќе се дели добивката во „Раде Кончар - апаратна техника“

Објавено во: Економија 29 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Раде Кончар апаратна техника оствари одлична добивка во минатата година, а причини за задоволство имаат и акционерите на компанијата, бидејќи за ланската година, ќе се делат солидни дивиденди на сопствениците на акции.

Собранието на акционери на „Раде Кончар апаратна техника“ се одржало во текот на вчерашниот ден, а по завршувањето компанијата ја извести инвеститорската јавност дека ќе се дели богата дивиденда.

Или, како што извести компанијата, нето добивката лани вкупно изнесувала близу половина милион евра или точно 493 илјади, а од овие средства во форма на дивиденда ќе се поделат најголемиот дел, односно 419 илјади евра.

Помала сума, односно околу 13 илјади евра, ќе оди во фоирма на акумулирана добивка.

Притоа, дивидендата ќе изнесува 125 денари по акција во бруто износ, соопшти компанијата по завршувањето на акционерското собрание.

А, Раде Кончар апаратна техника има повеќе акционери. Најголем поединечен акционер е Горан Антевски, кој поседува 8,83 отсто од акциите, и кој согласно со својот акционерски пакет очекува да добие дивиденда од околу 37 илјади евра.

Јана Стојкова Каневче, која располага со 7,55 отсто од акциите, би требало да земе дивиденда на сума од нецели 32 иклјади евра.

Акционерот Дарко Стојков има 7,35 отсто од акциите и согласно ова му следува дивиденда од околу 31 илјади евра, додека, пак, Владанка Трајкоска, со 6,1 отсто од акциите, очекува дивиденда од нецели 26 илјади евра.

Акции имаат и ДОО Раде Кончар Сервис и поправка на електрични производи, и тоа 7,3 отсто, како и ДОО Раде Кончар Заеднички служби, и тоа 5,22 отсто од акциите. И овие друштва би добиле дивиденда согласно со нивните акционерски пакети во компанијата.

Дивидендата ќе се исплати во законски утрвдениот рок, а тоа е 30 септе,мври оваа година.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Што доби „Силекс“ за да се откаже од експлоатација на злато во Македонија?

Што доби „Силекс“ за да се откаже од експлоатација на злато во Македонија?

ЕВЕ КОЛКУ СЕ ДЕБЕЛИ ЕВРОПСКИТЕ ПАРИЧНИЦИ: Која е нивната лична потрошувачка по лице, а колкав е нивниот БДП?

ЕВЕ КОЛКУ СЕ ДЕБЕЛИ ЕВРОПСКИТЕ ПАРИЧНИЦИ: Која е нивната лична потрошувачка по лице, а колкав е нивниот БДП?

СЕ ГРАДИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ И ПАТЕН „ЅВЕР“ ВО ЕВРОПА: Од Данска до Германија за 7 минути низ подводен тунел

СЕ ГРАДИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ И ПАТЕН „ЅВЕР“ ВО ЕВРОПА: Од Данска до Германија за 7 минути низ подводен тунел

ЗА ВУЛИН БРИКС Е НАДЕЖТА: Можно ли е Србија да се приклучи?

ЗА ВУЛИН БРИКС Е НАДЕЖТА: Можно ли е Србија да се приклучи?

ЗА ЕКСПЕРТИТЕ ОВА Е ЧЕКОР НАЗАД: Грците ќе работат по 6 дена во неделата

ЗА ЕКСПЕРТИТЕ ОВА Е ЧЕКОР НАЗАД: Грците ќе работат по 6 дена во неделата

ПОКАЧУВАЊЕТО НА ПЕНЗИИТЕ Е И ДЕФИНИТИВНО: Мицкоски најави, ќе се работи на ново законско решение за линеарно зголемување на пензиите

ПОКАЧУВАЊЕТО НА ПЕНЗИИТЕ Е И ДЕФИНИТИВНО: Мицкоски најави, ќе се работи на ново законско решение за линеарно зголемување на пензиите

НЕВРЕМЕТО НАПРАВИ ПУСТОШ: Уништено целото земјоделско производство во Сиричино

НЕВРЕМЕТО НАПРАВИ ПУСТОШ: Уништено целото земјоделско производство во Сиричино

УШТЕ ЕДНО ПОСКАПУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве колку ќе плаќаат сега возачите за бензин и дизел

УШТЕ ЕДНО ПОСКАПУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве колку ќе плаќаат сега возачите за бензин и дизел

Ветерниот парк на „Алказар Капитал“ е првата инвестиција што ќе ја објави Мицкоски

Ветерниот парк на „Алказар Капитал“ е првата инвестиција што ќе ја објави Мицкоски