19 Јуни, 2019
0.0233

Кој ставил сончев колектор, државата ќе му врати 30% од инвестицијата

Објавено во: Мои пари 02 Февруари, 2013

Оваа година Владата со 6 милиони денари ќе го субвенционира инсталирањето на сончеви колектори во домаќинствата. Според министерот за економија Ваљон Сараќини, на јавниот оглас објавен пред една недела може да аплицира секој што има купено и вградено соларен колектор во својот дом. Државата ќе надоместува 30 % од трошоците, односно од вредноста на колекторот или максимум 18 илјади денари. „Од вкупно 600 илјади домаќинства во Македонија само 3.000 користат сончеви колектори, но интересот за нивно инсталирање е се поголем. Лани до Министерството пристигнаа 2.000 барања за субвенции, а во 2011-та оваа бројка беше двојно помала“, рече Сарачини. Заштедата од инсталирање сончеви колектори изнесува околу илјада денари месечно или 12 илјади денари годишно, а ако колекторот чини 36 илјади денари инвестицијата се враќа за три години, велат од економија. Јавниот повик за ќе трае до 31 мај, а извлекувањето на оние што ќе добијат поддршка е закажано за 8 јуни.

Можеби ќе ве интересира

Биби – прв македонски бренд избран меѓу 20 -те најдобри анимирани цртани за претшколска возраст на фестивал во Франција

Биби – прв македонски бренд избран меѓу 20 -те најдобри анимирани цртани за претшколска возраст на фестивал во Франција

Уличениот дефект Езеро Матка-Сарај е саниран

Уличениот дефект Езеро Матка-Сарај е саниран

Промоција на книгите „Шарени приказни“ и „Девојчиња и момчиња“ на поетесата Ана Бунтеска

Промоција на книгите „Шарени приказни“ и „Девојчиња и момчиња“ на поетесата Ана Бунтеска

БК МЕБЕЛ со нов најголем продажен салон поблиску до вас

БК МЕБЕЛ со нов најголем продажен салон поблиску до вас

Започнува голема наградна игра на НЛБ Банка

Започнува голема наградна игра на НЛБ Банка

Отстранете го чувството на вина од вашето мени – „Junk free, guilt free”

Отстранете го чувството на вина од вашето мени – „Junk free, guilt free”

Состанок на Конституенцата во Скопје: истакнати меѓународни експерти ќе дискутираат за клучни економски теми

Состанок на Конституенцата во Скопје: истакнати меѓународни експерти ќе дискутираат за клучни економски теми

Must-have парче за ова лето: Каролина во Mango заводлив комбинезон

Must-have парче за ова лето: Каролина во Mango заводлив комбинезон

Водоснабдувањето кај стрелиште Камник е нормализирано

Водоснабдувањето кај стрелиште Камник е нормализирано