КОЈ ТОА ТАМУ ЈА „ТРУЕ“ СРПСКАТА ХРАНА - што стои зад приказните за отровно овошје и зеленчук вратени од граница
Објавено во: Економија 17 Септември, 2023
„Отровната краставица“ од Србија е запрена на границата со Словенија. Хрватите испратија товар праски назад во Србија. Вратени сливи од граница поради недозволени супстанци. Нормално, настанува паника и логично се поставува прашањето што се јаде и дали храната некој ја контролира?
Медиумите изминативе недели пренесуваат вести за производи од Србија, за кои по проверката на граничните премини, наводно, било откриено дека содржат „нелегални материи“. Ова беше ударна вест за некои медиуми.
На поедноставен начин работите изгледаат буквално вака: ја слушаат веста дека на друга граница е откриено нешто отровно, лошо, нелегално од Србија, во напад е Министерството за земјоделство, под чија контрола е храната, и целиот настан завршува на тоа, или можеби некој експерт објаснува колку е сериозна и опасна ситуацијата, А целата приказна, која директно се однесува на здравјето на граѓаните, завршува таму до следниот „отровен“ производ од Србија. И така натаму.
Освен прашањето што јадеме, легитимно е да се запрашаме на кој начин веста стигнува до нас?
Да почнеме со фактите бидејќи нашето здравје е во прашање.
При контрола на границата со Европската Унија, речиси по правило со Хрватска, производите од Србија се означени како потенцијално ризични. Оваа проценка, сепак, не ги уништува ниту ги враќа во Србија. Дел од производот оди во продавниците низ ЕУ. Под „потенцијален ризик“ е етикетата и доколку производот има многу нули и на крај една во однос на пропишаните стандарди. Не мора да биде опасна супстанција, туку едноставно супстанца која не е наменета за тој производ, туку за друг.
Повеќе детали на Блиц.рс