25 Февруари, 2024
0.0248

Која е најпрофитабилната македонска банка? Секој ден прави профит од 123.000 евра!

Објавено во: Економија 31 Октомври, 2022

Добивај вести на Viber

Стопанска банка Скопје има раст на нето приходите од сите приходни ставки, а благодарејќи на оптимизацијата на расходите оствари добивка од 33,5 милиони евра за девет месеци. Со тоа го задржа приматот пред најголемиот аспирант НЛБ Банка која за овој период стигна до 33,2 милиони евра профит

Стопанска банка Скопје го задржува приматот на најпрофитабилна деловна банка воострата конкуренција со НЛБ Банка и со Комерцијална банка. Официјалните податоци од билансите на оваа банка покажуваат дека добивката за првите девет месеци годинава достигна 33,5 милиони евра. Тоа е за 300.000 евра повеќе од најголемиот конкурент – НЛБ Банка. Добивката на Комерцијална банка третиот во групата банкарски гиганти е 30 милиони евра.

Ако се изразиме со вокабуларот за успех на ученици, за првите девет месеци билансот на успех на Стопанска банка Скопје е со сите петки!

Банката бележи растови од сите приходни ставки. Прво и најважно нето каматите за овој период достигнале 49,6 милиони евра што е за 3,3 милиони евра повеќе од истиот период лани.

Второ, од нето приходи од надоместоци и провизии банката до крај на септември инкасирала 10,8 милиони евра, а тоа е за половина милион евра повеќе од претходната година.

Одличен раст има и кај останатите приходи од дејноста кои сега се повисоки за 3 милиони евра и изнесуваат 8,3 милиони евра.

Исто и од курсни разлики банката има одличен раст на нето приливите. Тие изнесуваат 2 милиони евра и се за 450.000 евра повисоки од претходниот споредбен период.

На страната на трошоците вредно за истакнување е тоа што банката за резервации издвоила 10,2 милиони евра што е за нијанса повеќе од лани. На своите вработени банката им платила 11,4 милиони евра во бруто износ, а тоа е за 620.000 евра повеќе од истиот период лани.

Работењето на банката резултира со добивка што е за 4 милиони евра повисока од истиот период лани.

Од билансот на состојба евидентно е дека банката го зголемила кредитирањето за приближно 90 милиони евра во период од девет месеци. Нивото на вкупни кредитни пласмани за корпоративни клиенти и домаќинства изнесува 1,36 милијарди евра.

Вложувањата во хартии од вредност на крај на септември се на ниво од 193 милиони евра што е за околу 7 милиони евра помалку од крајот на претходната година.

Нивото на депозити бележи мало снижување и изнесува 1,43 милијарди евра.

Р.Ф.

foto freepik.com

Можеби ќе ве интересира

ГО ДОБИВМЕ ЛИ НОВИОТ ЕКОЛОШКИ РЕК БИТОЛА? Расте производството на струја од сонце, ветер, вода и биомаса

ГО ДОБИВМЕ ЛИ НОВИОТ ЕКОЛОШКИ РЕК БИТОЛА? Расте производството на струја од сонце, ветер, вода и биомаса

УАПСЕНИ СЕ ДЕСЕТ ЛИЦА: Германија разби група Балканци кои вработувале на „црно“

УАПСЕНИ СЕ ДЕСЕТ ЛИЦА: Германија разби група Балканци кои вработувале на „црно“

ПОКРЕНАТА ТУЖБА ПРОТИВ НАЈГОЛЕМИОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МИНЕРАЛНА ВОДА - „Ова е голема измама“

ПОКРЕНАТА ТУЖБА ПРОТИВ НАЈГОЛЕМИОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МИНЕРАЛНА ВОДА - „Ова е голема измама“

НАРОДНИТЕ ОБВРЗНИЦИ И ДРЖАВНИТЕ ЗАПИСИ СТАНАА ПОПУЛАРНА СТОКА - еве зошто сѐ повеќе во нив вложуваат хрватските и европските граѓани

НАРОДНИТЕ ОБВРЗНИЦИ И ДРЖАВНИТЕ ЗАПИСИ СТАНАА ПОПУЛАРНА СТОКА - еве зошто сѐ повеќе во нив вложуваат хрватските и европските граѓани

Транспортерите и превозниците со приоритет за нов пасош

Транспортерите и превозниците со приоритет за нов пасош

На продажба ставени 10 отсто од акциите на централата ТЕ-ТО

На продажба ставени 10 отсто од акциите на централата ТЕ-ТО

БИЗНИСМЕНОТ ФАТМИР ЕТЕМИ КУПИ УШТЕ 500 АКЦИИ НА КОМЕРЦИЈАЛНА - за нив плати околу 133 илјади евра

БИЗНИСМЕНОТ ФАТМИР ЕТЕМИ КУПИ УШТЕ 500 АКЦИИ НА КОМЕРЦИЈАЛНА - за нив плати околу 133 илјади евра

НИКОЈ НЕ ДАДЕ МИЛИОН ЕВРА, А НЕ ПОНУДИ НИ 600 ИЛЈАДИ - трета среќа за Топланата Север, еве на колку сега падна цената

НИКОЈ НЕ ДАДЕ МИЛИОН ЕВРА, А НЕ ПОНУДИ НИ 600 ИЛЈАДИ - трета среќа за Топланата Север, еве на колку сега падна цената

ЕСМ на „тенка линија“ со стратегијата за РЕК Битола: Ќе меша високоенергетски со слаб домашен јаглен

ЕСМ на „тенка линија“ со стратегијата за РЕК Битола: Ќе меша високоенергетски со слаб домашен јаглен