01 Март, 2024
0.0403

Која наша фирма исплати 38 милиони евра плати за 9 месеци? „Фактор“ ги рангира најголемите платодавачи!

Објавено во: Економија 06 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

Најуспешните и најголеми македонски компании водат особена грижа за своите вработени. Како? Изразено преку растот на бруто трошоците за своите вработени во првите девет месеци. Подолу се фактите...

Официјалните јавно достапни податоци на Македонската берза покажуваат дека најголемите и најуспешни компании речиси без исклучок, во првите девет месеци годинава, ги зголемиле буџетите за плати и трошоци за своите вработени!

Тој факт потврдува дека најголем дел од компаниите водат грижа за своите вработени со тоа што ја подобруваат нивната мотивација што е услов за лојалност и подразбира подобра продуктивност.

Тој тренд воедно е и важен сигнал за сите инвеститори во акции на тие компании и тој докажува дека менаџерите преку водење грижа за вработените го трасираат патот за успешна работа, предвидливи резултати и секако добивки најчесто изразени низ дивиденда.

На листата на „Фактор“ се 20 компаниите – акционерски друштва чии акции котираат на Официјалниот пазар на берзата. Најголемиот платодавач  во првите девет месеци е најголемата македонска фармацевтска индустрија „Алкалоид“. Една од најуспешните македонски компании за првите девет месеци на своите вработени им исплати 38 милиони евра и тоа е за 12 отсто повеќе пари за вработените во споредба со истиот период лани. „Алкалоид“ на крајот на септември годинава вработувал 2.617 лица. Односно фармацевтскиот гигант месечно по вработен исплаќал 1.613 евра за бруто плата.

Во групата платодавачи поголеми од 10 милиони евра се уште големите банки, најголемиот телекомуникациски оператор, најголемиот градежник и најголемата македонска компанија за трговија на мало со нафтени деривати. Во оваа група се „Макпетрол“, Македонски телеком, Стопанска банка Скопје, Комерцијална банка и НЛБ Банка и Гранит.

Р.Ф.

foto freepik.com

Можеби ќе ве интересира

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците

МАШКИТЕ КОШУЛИ ОДЛИЧНО ОДЕЛЕ ВО СТРАНСТВО, АМА „МОДА“ СЕПАК ЗАВРШИ СО МИНУС - која е причината за загубата на текстилната компанија

МАШКИТЕ КОШУЛИ ОДЛИЧНО ОДЕЛЕ ВО СТРАНСТВО, АМА „МОДА“ СЕПАК ЗАВРШИ СО МИНУС - која е причината за загубата на текстилната компанија

Ќе плаќа ли РЕК Битола 3,5 евра за заштитна маска која може да се нарача и онлајн за 1 евро?

Ќе плаќа ли РЕК Битола 3,5 евра за заштитна маска која може да се нарача и онлајн за 1 евро?

ИМ СТИГНА МЛЕКО ВО ПРАВ: Куба бара ОН да помогне за обезбедување храна

ИМ СТИГНА МЛЕКО ВО ПРАВ: Куба бара ОН да помогне за обезбедување храна

ВАЖНО ЗА СКЕНИРАЧИТЕ НА СМЕТКИ: Лимитот за поврат на ДДВ се зголемува

ВАЖНО ЗА СКЕНИРАЧИТЕ НА СМЕТКИ: Лимитот за поврат на ДДВ се зголемува