28 Февруари, 2021
0.0217

Колку мандати му следуваат на Аневски?

Објавено во: Македонија 23 Септември, 2016

Хелсиншкиот комитет реагира на повторниот избор на Петар Аневски за претседател на Советот на јавни обвинители за кој сметаат дека е незаконски бидејќи во Законот за Советот на јавните обвинители во Член 8 став 3 стои: „Мандатот на претседателот на Советот трае две години, без право на повторен избор“,.

Повторниот избор на г. Аневски претставува сериозна повреда на начелото на законитост. Ваквата одлука ја доведува во прашање компетентноста, независноста и непристрасноста на членовите на Советот како и неговата основна функција да ја обезбедува и гарантира самостојноста на јавните обвинители во извршување на нивната функција. Особено одговорен за ваквото незаконско постапување е самиот г. Аневски кој ја свикал и раководел со седницата за време на која и покрај тоа што не смеел се кандидирал за претседател, соопштија од Хелсиншки.

Аневски за Фокус посочува дека неговиот избор е легитимен бидејќи тој не е консеквентен, а претседател на Советот бил во неговиот претходен состав и им порача на Хелсиншки комитет убаво да го прочитаат законот.

Сепак, толкувањето на законот може да биде различно бидејќи не е убаво посочено дали на претседателот воопшто не му следува право не реизбор или само во последователен мандат од 2 години.

Можеби ќе ве интересира

Kога ќе стигнат кинеските вакцини во земјава?

Kога ќе стигнат кинеските вакцини во земјава?

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Почнува првата фаза од пописот, оние кои се во странство може да се самопопишат

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Почнува првата фаза од пописот, оние кои се во странство може да се самопопишат

Георгиевски советува како да се реши македонско - бугарскиот спор

Георгиевски советува како да се реши македонско - бугарскиот спор

Заев повторно се бори за лидер на СДСМ, над 80.000 членови ќе можат да гласаат

Заев повторно се бори за лидер на СДСМ, над 80.000 членови ќе можат да гласаат

Куќен притвор за малолетникот кој со автомобил го удри Јота

Куќен притвор за малолетникот кој со автомобил го удри Јота

Се бара притвор за двајца демонстранти

Се бара притвор за двајца демонстранти

Најмладиот починат од коронавирус е 43 годишен пациент од Делчево

Најмладиот починат од коронавирус е 43 годишен пациент од Делчево

Денес се регистрирани 721 заразен и 7 починати

Денес се регистрирани 721 заразен и 7 починати

Во неколку градови порасна бројот на хоспитализирани поради коронавирусот

Во неколку градови порасна бројот на хоспитализирани поради коронавирусот