25 Март, 2018
0.1067

Почна жетвата на оризот во кочанско

Објавено во: Агробизнис 22 Септември, 2012

Традиционално со срп и ожнејување на првиот клас ориз, почна жетвата на оризот во кочанскиот регион. Оваа година комбајните во кочанско треба да оженат околу 5.000 хектари со ориз. Производителите се задоволни од квалитетот на годинешната реколта, и очекуваат приносите да бидат околу 7 тони од хектар. Откупната цена на оризовата арпа е 20 денари за килограм. Неодомна Владата донесе одлука за дополнителни субвенции за производителите на ориз. Така оние земјоделци кои имаат површина со ориз до 2,5 хектари за секој продаден килограм во откупен пункт ќе добијат дополнителни  3,5 денари, земјоделците со површини  до пет хектари за предаден еден килограм арпа по ќе земат два денари, до 7,5 хектари за предаден еден килограм по 1,5 денар и оризопроизводителите со површини до 10 хектари за предаден еден килограм арпа ќе добијат по еден денар. Предвидено е по два денари субвенција за извезен еден килограм бел ориз да добијат и откупувачите. Оваа година се очекува род  од околу 16.000 тони бел ориз од кои 9.000 тони ќе бидат наменети за извоз, а 7.000 тони за домашниот пазар.  Овие мерки на Владата ќе важат од  први октомври кога официјално започнува и откупот на оризот од годинашнава реколт

Можеби ќе ве интересира

Сточарите се жалат на ниските откупни цени на јагнешкото

Сточарите се жалат на ниските откупни цени на јагнешкото

Тече рокот за аплицирање за земјоделски субвенции

Тече рокот за аплицирање за земјоделски субвенции

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Kaкво брашно се увезува во Македонија?

Kaкво брашно се увезува во Македонија?