18 Август, 2019
0.0166

Конфедерацијата на слободни синдикати бара да се донесе буџетот

Објавено во: Економија 21 Декември, 2012

Конфедерацијата на слободни синдикати бара итно да се надминат сите недоразбирања во Собранието и навреме да се донесе буџетот за наредната година. Недонесувањето на буџетот, смета Синдикатот, би значело воведување на времено финансирање кое дополнително ќе ја отежни економијата и ќе доведе до ненавремена исплата на платите во образованието, здравството, полицијата, Армијата и судството. - Недонесувањето на буџетот значи дека нема да има и поврат на ДДВ со што фирмите би се соочиле со сериозен проблем на ликвидност и рентабилност. Тоа значи неможност за финансирање на тековните трошоци на фирмите, но и отпуштање на работници, истакна претседателката на КСС Мирјана Андреска на денешната прес-конференција. Според КСС, предложениот план за кратење на буџетот не е функционален особено во делот кој директно ги засегнува работниците бидејќи овие кратења би довеле до директни и индиректни последици кои би претставувале опасност за самите работници. За КСС не е прифатлив и предлогот на опозицијата за кратење во делот на капиталните инвестиции затоа што се работи за средства кои независно за кои проекти се предвидени треба да обезбедат егзистенција за повеќе илјади работници.

Можеби ќе ве интересира

ГЕРМАНИЈА БАРА ЕКСПЕРТИ: „По новиот закон граѓаните на Западен Балкан се привилегирани“

ГЕРМАНИЈА БАРА ЕКСПЕРТИ: „По новиот закон граѓаните на Западен Балкан се привилегирани“

Од септември повисоки плати за вработените во образованието

Од септември повисоки плати за вработените во образованието

ЗАРАБОТИЈА МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ: Како руски компании ќарија на американски санкции кон Иран и Венецуела

ЗАРАБОТИЈА МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ: Како руски компании ќарија на американски санкции кон Иран и Венецуела

ГЕРМАНЦИТЕ ДАДОА ТОЧНА ПРЕСМЕТКА: Еве колкава месечна плата ве прави богат човек

ГЕРМАНЦИТЕ ДАДОА ТОЧНА ПРЕСМЕТКА: Еве колкава месечна плата ве прави богат човек

Милионски суми: Колку му пораснаа приходите од продажба на Оилко

Милионски суми: Колку му пораснаа приходите од продажба на Оилко

СЕ ПРОДАВААТ СИТЕ УДЕЛИ: Кој ја стави на продажба гасната централа во Логоварди

СЕ ПРОДАВААТ СИТЕ УДЕЛИ: Кој ја стави на продажба гасната централа во Логоварди

„Фајненшл тајмс“ открива како стоиме со странски инвестиции во однос на регионот

„Фајненшл тајмс“ открива како стоиме со странски инвестиции во однос на регионот

Косово нема да увезува македонски мед и компири

Косово нема да увезува македонски мед и компири

Кои професии се најбарани во Германија?

Кои професии се најбарани во Германија?