05 Август, 2020
0.0213

КРИЗАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Извозот „паднал“ за повеќе од 27 отсто

Објавено во: Економија, Корона Вирус 07 Јули, 2020

Короната удри и по извозот, кој до мај се намалил за 27,4 отсто. 

Во периодот јануари ‒ мај 2020 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, земјата  најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Бугарија.

Кај увозот е забележан пад од 22,9 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Вредноста на извозот во петте месеци изнесува 2,15 милијарди долари, вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 3,01 милијарди долари. 

Трговскиот дефицит, во перидот јануари ‒ мај 2020 година, изнесува 866, 4 милиони долари.

Во извозот најголемо учеството имаат катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица, вклучувајќи го и возачот, со мотор со внатрешно согорување со палење со помош на компресија (дизел или полудизел).

Во увозот се најмногу застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), плоснатоваланите производи од железо или нелегиран челик, неплатинирани или необложени и другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав.

Во Македонија во јуни имаше нови 3.500 невработени поради кризата. 

Можеби ќе ве интересира

АСО ПРЕДУПРЕДУВА: Бугарски друштва без дозволи нудат полиси за осигурување

АСО ПРЕДУПРЕДУВА: Бугарски друштва без дозволи нудат полиси за осигурување

Ваучерите за туризам ќе можат да се користат и преку туристичките агенции

Ваучерите за туризам ќе можат да се користат и преку туристичките агенции

BOOKING.com ќе отпушти дури 4000 вработени: Нема работа во туризмот

BOOKING.com ќе отпушти дури 4000 вработени: Нема работа во туризмот

СЕ ОГЛАСИЈА РЕГУЛАТОРИТЕ: Не е точно дека поскапата струја ќе ги зголеми цените на другите производи

СЕ ОГЛАСИЈА РЕГУЛАТОРИТЕ: Не е точно дека поскапата струја ќе ги зголеми цените на другите производи

Финансиски совети од Институтот за ревизија на РМ

Финансиски совети од Институтот за ревизија на РМ

Генерали Инвестментс: Неопходен е избалансиран пристап кон инвестициите

Генерали Инвестментс: Неопходен е избалансиран пристап кон инвестициите

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА: Позитивен финансиски резултат за првите 6 месеци и нето добивка од 52,42 милиони денари

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА: Позитивен финансиски резултат за првите 6 месеци и нето добивка од 52,42 милиони денари

Која е најбогата општина во источна Македонија?

Која е најбогата општина во источна Македонија?

ПОБАРУВАЧКАТА НА ИСТОРИСКИ НАЈВИСОКО НИВО: Цената на златото не била толку висока шест години

ПОБАРУВАЧКАТА НА ИСТОРИСКИ НАЈВИСОКО НИВО: Цената на златото не била толку висока шест години