04 Април, 2020
0.0709

„Македонски железници“ ќе бираат меѓу швајцарски и кинески нови возови

Објавено во: Македонија 18 Април, 2014

Две компании се во трка на тендерот за набавка на новите патнички возови на Македонски железници, објави телевизија Алфа. Според документите до кои дошла телевизијата, „Македонски железници“ ќе избираат меѓу понудите на Штадлер Буснанг АГ од Швајцарија и ЦСР Корпорејшан Лимитед од Кина за набавка на четири дизел и две електрични композиции за патнички сообраќај. Швајцарската понуда чини 25.498.000 евра, додека кинеската е пониска за 510.000 евра. И двете компании доставиле банкарски гаранции од еден милион евра. Од Министерството за транспорт и врски не сакаат да коментираат дали ова се понудите додека целосно не заврши постапката. „Во тек е проценката на понудите и по извршениот избор ќе се пристапи кон склучување на договор со најповолниот понудувач... Испораката се очекува во рок од една година од потпишување на договорот“, велат од Министерството за Алфа. Македонската Влада обезбеди 25 милиони евра за набавка на новите патнички возови преку кредит од Европската банка за обнова и развој. Според тендерот, гарнитурите треба да ги исполнуваат највисоките европски безбедносни и технички стандарди, да бидат целосно климатизирани и енергетски ефикасни. Секоја гарнитурите ќе има капацитет од по 200 патници со што би се покриле 60% од моменталните линии на МЖ Транспорт, додека за останатите 40% ќе продолжат да се користат неодамна репарираните 10 класични патнички вагони и две дизел гарнитури. „Македонски железници“ веќе склучија договор за набавка и на 150 товарни вагони – 75 отворени и 75 затворени од словачки ЖОС Трнава за 13.2 милиони евра.  

Можеби ќе ве интересира

Уште седум ново инфицирани со Ковид-19 во Куманово

Уште седум ново инфицирани со Ковид-19 во Куманово

Мобилна апликација за следење на информациите со КОВИД-19

Мобилна апликација за следење на информациите со КОВИД-19

Статистика на Чулев за (не)почитување на мерките

Статистика на Чулев за (не)почитување на мерките

Вријат таборите: Кој е заслужен за помошта од Словенија - Мицкоски или Владата

Вријат таборите: Кој е заслужен за помошта од Словенија - Мицкоски или Владата

Полициски час: Приведени 28 лица

Полициски час: Приведени 28 лица

ДЕЦА ВНИМАВАЈТЕ: Далечинското учење е задолжително

ДЕЦА ВНИМАВАЈТЕ: Далечинското учење е задолжително

ВАЖНО: Психолошка поддршка по телефон

ВАЖНО: Психолошка поддршка по телефон

Филипче: Чувајте се колеги!

Филипче: Чувајте се колеги!

Карантински викенд за кумановци

Карантински викенд за кумановци