27 Мај, 2024
0.0262

Македонскиот јазик како инспирација за современото создавање и живеење

Објавено во: Мои пари 02 Октомври, 2023

Добивај вести на Viber

Изложбата на визуелен приказ на македонски зборови „Јазична меморија“  на уметницата Сташа Божиновска беше отворена во КЦ Магаза во Битола.

Македонскиот јазик и писмо се инспирација за уметницата која размислува и делува во насока на создавање на меморија на истите преку дизајнирање на модни додатоци. Овој концепт започнува со дизајни инспирирани од зборовите ЗАЛЕЗ, БАКНЕЖ, ВЕДА, ЏАГОР, АБЕР, ПРЕОБРАЗБА и Ѕуница.

„Јазична меморија е  споменар исполнет со македонски зборови кои ги користат нашите баби и дедовци, додека, ние, младите покажуваме колку сме „интересни и модерни“ со користењето на сленгови и странцизми. Време е да започнеме редовно да се потсетуваме на убавината на нашиот јазик и нека тоа време започне токму со Јазична меморија, споменарот кој ќе биде мост на кој ќе се пренеси богатството на нашиот јазик од нашите предци, до нас и идните генерации.

Јас сум дизајнер и создавам модни додатоци инспирирани од македонски зборови. Мојата цел е да ве инспирирам и Вас да ја разбудите вашата креативност и гордо да го користите нашиот јазик. - изјава од уметницата.

Концептот „Јазична меморија“ е прв чекор до реализирањето на посакуваната цел на уметницата, која освен вклучување на други зборови, подразбира и оживување на визуелните 3Д модели кои понатаму ќе бидат изработени во вистински накит.

Проектот Јзична меморија се реализира во рамките на манифестацијата Цртај на македонски јазик 2023, поддржана од Министерство за култура на РСМ.  

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

Македонското актуарско здружение одбележа 20 години постоење

Македонското актуарско здружение одбележа 20 години постоење

БИЗНИСОТ СО ГРЦИЈА, СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СО МИЗО И СТАРТОТ НА НОВАТА ВЛАДА

БИЗНИСОТ СО ГРЦИЈА, СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СО МИЗО И СТАРТОТ НА НОВАТА ВЛАДА

Енергетска поддршка од Имлек протеин на Охрид ultra trail 2024

Енергетска поддршка од Имлек протеин на Охрид ultra trail 2024

Британската инвестиција во Северна Македонија, Salience Consulting, прави дополнителна инвестиција од 2 милиони евра во Скопје за проширување на тимот и купување на поголема канцеларија

Британската инвестиција во Северна Македонија, Salience Consulting, прави дополнителна инвестиција од 2 милиони евра во Скопје за проширување на тимот и купување на поголема канцеларија

Авантурата наречена Red Bull Can You Make It? 2024 е во полн ек!

Авантурата наречена Red Bull Can You Make It? 2024 е во полн ек!

Чоколадното млеко Моја кравица ги мотивираше најмладите рекреативци на „Охрид трчаТ“

Чоколадното млеко Моја кравица ги мотивираше најмладите рекреативци на „Охрид трчаТ“

Кои ВИ функции на S24 Ultra можете да ги имате и вие на вашиот Galaxy телефон?

Кои ВИ функции на S24 Ultra можете да ги имате и вие на вашиот Galaxy телефон?

Ново искуство при пазарување со советниците за убавина во dm дрогериите: стручни совети, одредување на типот на кожа и професионално шминкање

Ново искуство при пазарување со советниците за убавина во dm дрогериите: стручни совети, одредување на типот на кожа и професионално шминкање

ELENA LUKA HOME го промовираше ексклузивниот станбено-деловен комплекс FUTURA - репер за премиум домување

ELENA LUKA HOME го промовираше ексклузивниот станбено-деловен комплекс FUTURA - репер за премиум домување