29 Март, 2023
0.0298

„Макпетрол“: пазарот со гас е одамна либерализиран, сегашните тендери се фарса

Објавено во: Економија 03 Февруари, 2023

Добивај вести на Viber

Министерот за економија, Крешник Бектеши, преку објава на „Фејсбук“ денес изнесе одредени тврдења во однос на домашниот пазар со природен гас кои што се целосно неточни, а не сподели клучни информации што се од особено значење за начинот на којшто функционира набавката на енергенси во земјава.

Имајќи предвид дека во изјавата се споменува и „Макпетрол“, компанијата е должна да одговори на министерот, но и со јавноста да сподели одредени информации кои што не само тој, туку и други лица на високи раководни државни позиции упорно избегнуваат прецизно да ги разјаснат.

„Макпетрол“ не поседува ниту поседувал монопол на пазарот со природен гас. Напротив, поголемиот дел од овој енергенс во нашата земја се увезува од страна на друг трговец, а исто така од страна на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) има издадено повеќе од 40 лиценци за тргување и снабдување со овој енергенс.

Единствено за што „Макпетрол“ се залага е регулиран пазар без фаворизирање на одредени компании од страна на државата, односно пазар без нелојална конкуренција.

За каква либерализација зборува министерот кога на последните повици за набавка на природен гас учествува и ги доби компанија што бугарскиот регулатор ја дефинира како микропретпријатие („Балкан Јутилитис“) и согласно достапните податоци истата компанија работела со загуба во претходните години.

Ако вистинската цел беше либерализацијата, тогаш несомнено резултатот од неа треба да бидат пониски, а не повисоки цени при набавката на природен гас. Ако се земе предвид разликата со пазарната цена на природниот гас од 1 јануари до сега, државата по цените на „Балкан Јутилитис“ преку која ЕСМ го набавува овој енергенс ќе плати разлика повеќе од 4 милиони евра што ја доведува во прашање вистинската цел на либерализацијата.

За појаснување до министерот Бектеши и до другите државни претставници, „Макпетрол“ во текот на цела измината година природниот гас го продаваше со пониска цена во споредба со берзанската за околу 10%, за разлика од сега кога државата го купува гасот за многу повисоки цени, дури и до 70% повисоки од берзанските.

Го повикуваме министерот и другите надлежни државни претставници да се охрабрат и одважат и да одговорат на јавноста зошто веќе втор месец по ред државата купува гас со далеку поскапа цена од пазарната, а со тоа предизвикува штета на државниот буџет.

ПР Соопштение

Можеби ќе ве интересира

Деспотовски: „Филмскиот град“ во Скопје на Малкович сака да гради и станови

Деспотовски: „Филмскиот град“ во Скопје на Малкович сака да гради и станови

Комерцијална банка го одржа редовното Годишно собрание на акционери

Комерцијална банка го одржа редовното Годишно собрание на акционери

Свиркачи за Credit Suisse: Швајцарската банка им помагала на богатите Американци да избегнуваат даноци со години

Свиркачи за Credit Suisse: Швајцарската банка им помагала на богатите Американци да избегнуваат даноци со години

ТОАЛЕТНАТА, ВЛОШКИТЕ, ПЕЛЕНИТЕ И ВЛАЖНИТЕ МАРАМЧИЊА СО ПОНИСКИ ЦЕНИ ЗА 13 ОТСТО: Бектеши потврди, се замрзнуваат цените на овие производи

ТОАЛЕТНАТА, ВЛОШКИТЕ, ПЕЛЕНИТЕ И ВЛАЖНИТЕ МАРАМЧИЊА СО ПОНИСКИ ЦЕНИ ЗА 13 ОТСТО: Бектеши потврди, се замрзнуваат цените на овие производи

ПРАШАЛ КАКО ДА НАПРАВИ БИЗНИС ЗА 100 ДОЛАРИ И ДА СЕ ЗБОГАТИ ЗА МИГ? Момче го искористило ChatGPT - погледнете колку заработил

ПРАШАЛ КАКО ДА НАПРАВИ БИЗНИС ЗА 100 ДОЛАРИ И ДА СЕ ЗБОГАТИ ЗА МИГ? Момче го искористило ChatGPT - погледнете колку заработил

РЕНМИНБИ ИЛИ ЈУАН Е ПЕТТА НАЈАКТИВНА ТРАНСАКЦИСКА ВАЛУТА ВО СВЕТОТ: Глобалниот статус на Јуан продолжува да расте

РЕНМИНБИ ИЛИ ЈУАН Е ПЕТТА НАЈАКТИВНА ТРАНСАКЦИСКА ВАЛУТА ВО СВЕТОТ: Глобалниот статус на Јуан продолжува да расте

Кои се најголемите извозници на струја од Македонија?

Кои се најголемите извозници на струја од Македонија?

КРИЗАТА СТАСА И ВО ЏЕБОВИТЕ НА ЕВРОПЕЈЦИТЕ: Половина од нив стравуваат дека нема да можат да си ги платат сметките

КРИЗАТА СТАСА И ВО ЏЕБОВИТЕ НА ЕВРОПЕЈЦИТЕ: Половина од нив стравуваат дека нема да можат да си ги платат сметките

Ковачевски: Институциите да ги испитаат сите аспекти од договорот за изградба на автопатиштата

Ковачевски: Институциите да ги испитаат сите аспекти од договорот за изградба на автопатиштата