05 Декември, 2025
0.0290

Месото ќе се меле по европски стандарди

Објавено во: Агробизнис 01 Октомври, 2012 22:27

Добивај вести на Viber

Преработката, подготовката и мелењето на месо ќе се врши според посебни стандарди утврдени со новиот предлог Правилник за квалитет на мелено месо, подготвки и преработки од месо. Правилникот денеска во Агенцијата за храна и ветерина, им беше презентиран на Групацијата на производители и преработувачи на месо при Стопанската комора на Македонија. Според директорот на Агенцијата за храна и ветерина, Дејан Рунтевски, со носењето на ваквиот Правилник за овие производи ќе се допрецизираат стандардите кои треба да ги исполнат за да се најдат на пазарот. -Интенција на Агенцијата е да обезбеди еднаков третман на производителите на пазарот, а за потрошувачите безбеден и кавлитетен производ. Затоа, само преку соработка и конструктивен дијалог ќе се обидеме да го најдеме оптималното решение и за месната индустрија и за потрошувачите, изјави Рунтевски. Планот е со ваквата подзаконска регулатива да се стават во рамноправна положба сите преработувачи на месо и на тој начин да се постават стандардите на сите месни производи на македонскиот пазар. Во следните две недели преработувачите на месо треба да ги достават своите забелешки по однос на предлог Правилникот, до Агенцијата за храна и ветерина.

* Македонска берза и оваа година во соработка со Фактор доделува повеќе награди во различни категории за „Акција на годината“ при тргувањето со хартии од вредност.
Еден од критериумите за доделување на признанијата ќе биде и мислењето на јавноста. Гласањето ќе се одвива до 12 декември, а предвиден термин за доделувањето на самите награди е 23 декември.
Од таму, може да гласате за едно од следните котирани друштва:

Можеби ќе ве интересира

ИМА ДОБРИ ПРИНОСИ, А БАРА МАЛКУ ЃУБРИВО: Оваа култура станува популарна во Војводина

ИМА ДОБРИ ПРИНОСИ, А БАРА МАЛКУ ЃУБРИВО: Оваа култура станува популарна во Војводина

Koj е најголемиот европски центар за производство на зеленчук?

Koj е најголемиот европски центар за производство на зеленчук?