13 Јуни, 2024
0.0287

МЕСТО СОЦИЈАЛНА ПОМОШ: Парите на иселениците спас за македонската сиромаштија!

Објавено во: Економија 22 Септември, 2016

Добивај вести на Viber

Парите што иселениците им ги праќаат на своите семејства влијаат врз намалување на сиромаштијата повеќе отколку државната социјална помош .

Токму за оваа тема денеска на Економски форум дебатираа економистите од Институтот за економско истражување и политики-Скопје  „Finance think“.

Од истражувањето на овој институт може да се заклучи дека гастербајтерите на своите семејства дома испраќаат околу 2500 евра годишно .

Во форма на дознаки Македонија од иселениците добива најмалку 400 милиони долари годишно а тие пари покриваат речиси 4 проценти од Бруто домашниот производ.

Главниот економист во  „Finance think“ Благица Петрески посочува дека токму дознаките се ја имаат улогата на неформална социјална заштита за примателите.

Економистите од Институтот за економско истражување и политики укажуваат и дека парите од дијаспората најмалку се користат за инвестирање, додека најмногу се насочени кон купување на храна, облека, плаќање на сметки и долгови. Дел од дознаките се користат и за купување на имот.

Во однос на тоа кој најмногу пари прима од странство, од „Finance think“ посочуваат дека Албанците го имаат приматот.

Тие примаат пари од своите блиски од странство,  а подеднакво ги примаат домаќинства кои живеат во рурални и во градски средини.

Америка и Австралија, како и високо развиените европски земји се државите од каде најчесто македонците примаат дознаки.

Можеби ќе ве интересира

Германија стана ужасно скапа за странските работници

Германија стана ужасно скапа за странските работници

ТРГОВИЈАТА ЌЕ СЕ ПРЕФРЛИ НА ИСТОК: Која земја станува водечки пазар на злато?

ТРГОВИЈАТА ЌЕ СЕ ПРЕФРЛИ НА ИСТОК: Која земја станува водечки пазар на злато?

Новите тарифи на ЕУ би можеле да влијаат и на возилата на Тесла произведени во Кина

Новите тарифи на ЕУ би можеле да влијаат и на возилата на Тесла произведени во Кина

„Придобивките за нашите компании од зелените коридори ќе бидат огромни“: еве што велат од Комората за заедничкиот регионален пазар

„Придобивките за нашите компании од зелените коридори ќе бидат огромни“: еве што велат од Комората за заедничкиот регионален пазар

ТОП 10: Ова се земјите каде работниците најмногу просперираат

ТОП 10: Ова се земјите каде работниците најмногу просперираат

Германските компании бараат добавувачи меѓу балканските компании

Германските компании бараат добавувачи меѓу балканските компании

ПОСКАПЕ ЛЕБОТ И ДЕЛ ОД ПЕЦИВАТА - еве кои се причините и какви се очекувањата за следниот период

ПОСКАПЕ ЛЕБОТ И ДЕЛ ОД ПЕЦИВАТА - еве кои се причините и какви се очекувањата за следниот период

„ДОБРЕДОЈДОВТЕ ВО СЕМЕЈСТВОТО НА VDL“: новите сопственици на „Ван Хол“ со официјален поздрав до вработените во Македонија

„ДОБРЕДОЈДОВТЕ ВО СЕМЕЈСТВОТО НА VDL“: новите сопственици на „Ван Хол“ со официјален поздрав до вработените во Македонија

Предизвиците и решенијата на енергетските компании во време на енергетска транзиција

Предизвиците и решенијата на енергетските компании во време на енергетска транзиција