15 Јули, 2020
0.0452

Милионите од Џонсон Мети изостанаа во државниот буџет на Македонија

Објавено во: Економија 03 Јуни, 2020

Џонсон Мети, најмоќниот странски инвеститор во Македонија, за 2018 платил речиси 40 милиони евра данок на добивка, пари кои биле добредојдени за сеопштата економија и јавното инвестирање во земјата, но за 2019 гигантот ни одблизу не успеал во истиот подвиг. 

Производитеот на катализатори и двигател на македонскиот извоз во 2018 за прв пат започна да го плаќа овој данок. Управата за јавни приходи, која не го именува експлицитно инвеститорот, потврдува дека ваквиот епилог е најголемата причина за големиот пад во наплатата на данокот на добивка.

„Една од причините за понизок износ на наплата на данокот на добивка е планираниот износ за 2019 година. Имено, во 2018 година, посебно може да се издвои даночен обврзник кој има статус на корисник на ТИРЗ според евиденцијата на УЈП, кој во текот на 2018 година има извршено уплата во износ од над 2,3 милијарди денари на данок на добивка. Овој износ не се очекуваше да се наплати и во 2019 година“, велат од УЈП.

Џонсон Мети во 2019 оствари приходи од дури 1,9 милијарди евра, што го прави убедливо прв во Македонија пред Кромберг и Шуберт со 248,3 милиони евра. Меѓутоа остварил профит од само 77 милиони евра, за што и не може да се каже дека бил надмоќен во однос на останатите најуспешни компании.

Во 2019 година, остварен е вкупен приход од данокот на добивка од 11,5 милијарди денари. Овој износ е понизок за 24,49 отсто во однос на планираниот од 15,3 милијарди денари. Во однос на една година претходно е помал за 3,2 милијарди денари и само нешто е поголем од наплатениот во 2017. Сликовито, се укажува на тоа дека во просек компаниите оствариле помали добивки споредено со профитите од 2018.

Структурата што ја објави УЈП покажува намалување на наплатениот износ на данокот на месечните аконтации кои се наплатени помалку за нешто повеќе од милијарда денари, односно за 11,83 отсто при нивно учество во вкупниот данок на добивка од 70,15 проценти. Данокот на даночни биланси е помал за 1,17 милијарди или за 32 отсто, од дивиденди данокот е помал за 32,810,558 денари, задржаниот данок платен за странски правни лица  е во минус од 947 милиони денари.

Пораст се бележи на данокот на каматата за 44,342,990 денари кој учествува со еден отсто во структурата, а зголемена е и наплатата на гдишниот данок на вкупен приход за 9,251,323 денари чие учество е исто така малку значително.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

Малите акционери се погласно ја негодуваат зделката со „Дуферко“, од „Макстил“ велат - таа ќе донесе подобар резултат за компанијата

Малите акционери се погласно ја негодуваат зделката со „Дуферко“, од „Макстил“ велат - таа ќе донесе подобар резултат за компанијата

ЗЕМЈАТА ЈА НАРЕКУВАА „БЛЕСКАВА ЅВЕЗДА“: Сега е во најдлабока рецесија откако стекна независност од Малезија

ЗЕМЈАТА ЈА НАРЕКУВАА „БЛЕСКАВА ЅВЕЗДА“: Сега е во најдлабока рецесија откако стекна независност од Малезија

ССМ: 15 јули е неработен ден за сите работници

ССМ: 15 јули е неработен ден за сите работници

ГАСОТ ВО ВТОР ПЛАН: Русите прават пари од златото

ГАСОТ ВО ВТОР ПЛАН: Русите прават пари од златото

ЗЕМЈА ВО РЕГИОНОТ: Aко купите стан, добивате и државјанство

ЗЕМЈА ВО РЕГИОНОТ: Aко купите стан, добивате и државјанство

Поради пандемијата доларот трета седмица по ред паѓа

Поради пандемијата доларот трета седмица по ред паѓа

ОД УТРЕ НА ПЛАЖА НА ДРЖАВЕН ТРОШОК: Ваучерите во функција

ОД УТРЕ НА ПЛАЖА НА ДРЖАВЕН ТРОШОК: Ваучерите во функција

Интервју Лазаров: Пропуштивме многу, економските односи со Бугарија треба да се приоритет

Интервју Лазаров: Пропуштивме многу, економските односи со Бугарија треба да се приоритет

Од денеска повторно поскапени горива

Од денеска повторно поскапени горива