10 Јуни, 2023
0.0241

МИНИМАЛНА ПЛАТА ОД 200 ЕВРА: Што со работниците кои се принудени да ги враќаат парите?

Објавено во: Економија 07 Ноември, 2017

Добивај вести на Viber

Во септември пратениците изгласаа минимална плата од 200 евра, но откако оваа реформа стартуваше, голем дел од работниците биле принудени да ги вратат парите на газдите, а да пријават не ни  размислуваат затоа што ризикуваат да го изгубат своето работно место.

На удар најчесто се луѓето кои работат во текстилна и кожарна индустрија, каде и онака платите се најниски, а тоа се гледа и од податоците кои ги објавува Државниот завод за статистика.

„Во нашата фабрика земавме плата од 12.000 денари, немаше никој под таа сума. Но, ќе видиме како ќе биде понатаму. Во чевларските фабрики луѓето ги вратија парите назад. Не е во ред да се враќаат парите, затоа што работата е тешка, се бара норма, прецизно работење, а се штеди на многу работи“ – вели девојка која работи во текстилна фабрика во Куманово.

Од друга фабрика за чевли во истиот град работничка потврдува дека сите нејзини колешки веќе ги вратиле парите од минималната плата од 200 евра, а реално заработката се движи од 9000 до 10.000 денари. И таа потврдува дека луѓето поради страв немаат храброст да кренат глас и да ги бараат своите права загарантирани со закон.

Имало и фирми каде на работниците им било кажано дека првиот месец можат да ја задржат целата сума пуштена на сметка, но тоа нема да биде пракса и понатаму.

Овие поразителни состојби ги констатирало и  Здружението „Гласно“ од Штип. Една петина од текстилните компании од Истокот не исплатиле минимална плата,  покажало истражувањето на Здружението „Гласно“ од Штип.

Во нивното истражување биле опфатени 25 конфекции од Источна Македонија.

„По извршеното анкетирање кај дел од работниците не се случи исплата на минималната плата со образложение од самите работници дека нормата не ја исполниле.Дали постојат дупки во законот: она што можам да го кажам е дека работниците не се во можност да преговараат за нормите затоа што е присутен страв од губење на работното место, а од друга страна се и договорите од еден месец за работа кои работниците ги имаат потпишано. Од она што е евидентно доста вработени постојат со над 5 години стаж, а нивниот договор сèуште не е трансформиран на неопределено.Ова е една од причините поради кои работниците не приговараат, а од друга страна им е ускратено правото.И за крај работниците немаат синдикати за да можат да имаат преставници кои ќе преговараат во нивно име и решавање на нивните проблеми.Сè друго кое е евидентно,  можете да го видете во спроведената анкета“ – вели Горан Трајков од „Гласно“.

Од Министерството за труд и социјална политика велат дека се испитуваат сите дојави кои ќе ги добијат за неисплаќање на минимална плата.

„Дојавите за евентуални прекршувања на Законот за исплата на минимална плата се доставуваат до Државниот инспекторат за труд, а инспекторите се постојано на терен и ги испитуваат ваквите информации. Сметаме дека и покрај активностите на инспекторите,  работниците не треба да дозволат злоупотреба на овој закон и треба да ги пријавуваат сите неправилности и злоупотреби од страна на работодавачите. Примање плата на рака или враќање пари на работодавачот е казниво со закон, не само прекршочно, туку и кривично“ – вели Павлина Симоноска Арсиќ од МТСП. 
Министерството за труд и социјална политика апелира до работниците да се охрабрат и редовно да пријавуваат случаи на какво било кршење на работничките права.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

За храна и пијалоци за едно семејство се потребни над 19.500 денари - колку „тежи“ минималната кошничка?

За храна и пијалоци за едно семејство се потребни над 19.500 денари - колку „тежи“ минималната кошничка?

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

НА БАРАБАН ОДИ СИМБОЛОТ НА НЕКОГАШНИОТ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ ШОПИНГ - се продава Стоковната куќа „26 Јули“, досега газда и беше „Кристал“ од Велес

НА БАРАБАН ОДИ СИМБОЛОТ НА НЕКОГАШНИОТ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ ШОПИНГ - се продава Стоковната куќа „26 Јули“, досега газда и беше „Кристал“ од Велес

ВЛАДАТА МУ ДАДЕ НА НОМАГАС 3,3 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за експропријација на земјиштето за Интерконекторот на гас кон Грција

ВЛАДАТА МУ ДАДЕ НА НОМАГАС 3,3 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за експропријација на земјиштето за Интерконекторот на гас кон Грција

Како се снаоѓаат пензионерите со мали пензии за да го поминат месецот?

Како се снаоѓаат пензионерите со мали пензии за да го поминат месецот?

ЕВЕ КАКОВ РАБОТОДАВАЧ Е ЛИДЛ: За што доби награда во Србија?

ЕВЕ КАКОВ РАБОТОДАВАЧ Е ЛИДЛ: За што доби награда во Србија?

Инвеститорите очекуваат нов пад на вредноста на турската лира

Инвеститорите очекуваат нов пад на вредноста на турската лира

Зошто централните банки ќе инвестираат во злато?

Зошто централните банки ќе инвестираат во злато?

ЗА БИТИЌИ ИНФЛАЦИЈАТА ПАДНАЛА: Економските политики давале резултати

ЗА БИТИЌИ ИНФЛАЦИЈАТА ПАДНАЛА: Економските политики давале резултати