15 Ноември, 2019
0.0231

Министерот Спиро Ристовски ги учи менаџерите на висока етика!

Објавено во: Мои пари 22 Октомври, 2012

Економско социјалниот совет со кој заседаваше Министерот Спиро Ристовски, донесе неколку насоки кои се однесуваат на управувањето со пензиските друштва:

„Се предвидува преку засилување на принципите на добро корпоративно управување и внатрешната ревизија да се подигне нивото на управување со пензиските друштва и пензиските фондови во насока на заштита на интересите на членовите на пензиските фондови. Во таа насока, стои во соопштението, се очекува одговорните лица во пензиските друштва да применуваат стандарди на висока етика и интегритет и на ниту еден начин нема да бидат под влијание на конфликтни интереси и секогаш да се информирани (да се во тек) со прашањата кои се релевантни за нивните одговорности и при тоа ќе се грижат слични стандарди да се применуваат од вработените и секое лице кое ќе го ангажираат за да им помогне во управувањето со пензиските фондови“, се вели во соопштението од советот.

Причините за изменување на Законот за добороволно капитално финансирано пензиско осигурување се во начело исти како и кај претходниот закон, соопшти Министесртсвото за труд и социјална политика. На седницата членовите на Советот беа запознаени и со содржината на Извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија, со посебен осврт на прашањата поврзани со поглавјето кое што се однесува на социјална политика и вработување.  Покрај напредокот во оваа област беше истакнато дека ЕСС ќе продолжи со своите активности во насока на натамошно подобрување, унапредување на работата на ЕСС и на социјалниот дијалог. На барање на синдикатите, иницијативата на Организацијата на работодавачите на Македонија за измени на Законот за работните односи се одложи за следната седница на Економско-социјалниот совет

Можеби ќе ве интересира

Дефектот во Центар е саниран

Дефектот во Центар е саниран

Иновациите и нивното влијание врз заштита на животната средина во фокусот на последниот ден од Самитот Македонија2025

Иновациите и нивното влијание врз заштита на животната средина во фокусот на последниот ден од Самитот Македонија2025

Дефектот на ул.Методија Андонов Ченто е саниран

Дефектот на ул.Методија Андонов Ченто е саниран

Нова наградна игра од Шпаркасе Банка во соработка со Mastercard

Нова наградна игра од Шпаркасе Банка во соработка со Mastercard

Поранешниот премиер на Непал, Мадхав Кумар Непал ќе одржи предавање на Меѓународниот Балкански Универзитет

Поранешниот премиер на Непал, Мадхав Кумар Непал ќе одржи предавање на Меѓународниот Балкански Универзитет

Продажбата на Huawei WatchGT 2 во Македонија започна со летечки старт

Продажбата на Huawei WatchGT 2 во Македонија започна со летечки старт

Новата ŠKODA OCTAVIA – висока технологија, врвен дизајн и поголема практичност

Новата ŠKODA OCTAVIA – висока технологија, врвен дизајн и поголема практичност

„Да изградиме држава во којашто сакаме да живееме”: Објавен конкурсот за наградата „Жан Моне“

„Да изградиме држава во којашто сакаме да живееме”: Објавен конкурсот за наградата „Жан Моне“

Донација товарно возило од Витаминка за ТППЕ Прилеп

Донација товарно возило од Витаминка за ТППЕ Прилеп