19 Април, 2019
0.0386

ММФ би можел да ја деблокира траншата помош за Босна и Херцеговина

Објавено во: Свет 22 Ноември, 2012

Деблокирање на новата транша помош за  Босна и Херцеговина пред крајот на година би можело да се случи од страна на  Меѓународниот монетарен фонд  во склоп на планот со помош од 405,3 милиони евра одобрени на таа земја во септември, информира седиштето на Фондот во Вашингтон.
Мисијата на ММФ две недели престојувала во Босна и Херцеговина за да увиди како владата ги почитува реформите во замена за помош, според соопштението.  А следната недела планира да реши неколку отворени прашања и да го отвори патот за исплата на нова транша помош, прецизира таа институција. До сега од септември се дебликирани 60,8 милиони евра.  ММФ наведува дека во таа земја е остварен голем напредок во буџетските пресметки на таа земја во 2013 година и во реформите за финансиска стабилност. Во јули 2009 година, ММФ на БиХ и’ одобри кредитна линија од 1,2 милијарди евра за ублажување на влијанието на светската економска криза во земјата. БиХ вкупно повлекла 380 милиони евра од таа линија, пред замрзнување на договорот во октомври 2010 година откако земјата не ги презела реформите на кои се обврзала пред ММФ. Непредокот на програмата доцни поради отежната координација на одлуките помеѓу двата ентитети и институциите во Босна и Херцеговина.

Можеби ќе ве интересира

Алибаба „премоќна“ за Амазон во Кина

Алибаба „премоќна“ за Амазон во Кина

ГОЛЕМ СКАНДАЛ ГО ТРЕСЕ САД: Доктори и фармацевти на мета поради илегални опасни рецепти

ГОЛЕМ СКАНДАЛ ГО ТРЕСЕ САД: Доктори и фармацевти на мета поради илегални опасни рецепти

(ФОТО) Млада новинарка убиена во терористички напад

(ФОТО) Млада новинарка убиена во терористички напад

Колку лицемерно: Донации за Нотр Дам за само два дена - а за гладни деца?

Колку лицемерно: Донации за Нотр Дам за само два дена - а за гладни деца?

(ВИДЕО) КРОВОТ НА НОТР ДАМ Е НЕВОЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВИ: Архитект ги открива проблемите на градежниците на катедралата

(ВИДЕО) КРОВОТ НА НОТР ДАМ Е НЕВОЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВИ: Архитект ги открива проблемите на градежниците на катедралата

Откриен древен лав поголем од поларната мечка

Откриен древен лав поголем од поларната мечка

„Готов сум“, рекол Трамп кога дознал кој го гони

„Готов сум“, рекол Трамп кога дознал кој го гони

Ким и Путин се подготвуваат за состанок – Америка будно ги следи

Ким и Путин се подготвуваат за состанок – Америка будно ги следи

Тв ѕвездата на „Би-Би-Си“ почина неочекувано на само 16 години

Тв ѕвездата на „Би-Би-Си“ почина неочекувано на само 16 години