27 Мај, 2022
0.0242

На 95 години почина Ратка Бакалиноска, првоборец и носител на Партизанска споменица

Објавено во: Македонија 26 Јануари, 2022

Вчера на 95 години, по кусо боледување почина Ратка Бакалиноска, првоборец и носител на Партизанска споменица 1941 година за учество во НОБ. 

Таа е одликувана со повеќе ордени и признанија на републичко и сојузно ниво.

Родена е во Битола, каде завршила основно образование, а пред завршување на гимназија се пријавува во партизанските редови за борба со фашистичкиот окупатор.

По ослободувањето, завршува гимназија и дипломира на Филолошкиот факултет во класата на проф. д-р Блаже Конески. Во текот на животот извршувала голем број општествени функции на републичко и сојузно ниво, меѓу кои помошник-министер за информации, советник на министерот за информации на СРМ, член на Републички комитет за меѓународни односи, на Советот на Радио Скопје и на други комитети на републичко и сојузно ниво. Посмртните останки ќе бидат погребани во Алејата на великаните на Градските Гробишта Бутел.

Можеби ќе ве интересира

Кај украинските бегалци расте интересот за изучување на македонскиот јазик

Кај украинските бегалци расте интересот за изучување на македонскиот јазик

ФАКТОР НА ДЕНОТ: ВМРО-ДПМНЕ поднесува интерпелација за Џафери, Левица ќе даде поддршка

ФАКТОР НА ДЕНОТ: ВМРО-ДПМНЕ поднесува интерпелација за Џафери, Левица ќе даде поддршка

Исчезна дете од Гостивар

Исчезна дете од Гостивар

Го прегазиле, го ограбиле и го оставиле во слепа улица по што починал

Го прегазиле, го ограбиле и го оставиле во слепа улица по што починал

Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека обвинителството не можеше да најде ништо спорно кај Мицкоски

Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека обвинителството не можеше да најде ништо спорно кај Мицкоски

Славчо Попоски најавува невреме и можни локални поплавувања

Славчо Попоски најавува невреме и можни локални поплавувања

КОЛКУ Е БОГАТ ШЕФОТ НА КАБИНЕТОТ НА ПРЕМИЕРОТ - Мартин Попов пријавил две куќи, но на родителите, а има и возило, два депозити, но и кредит

КОЛКУ Е БОГАТ ШЕФОТ НА КАБИНЕТОТ НА ПРЕМИЕРОТ - Мартин Попов пријавил две куќи, но на родителите, а има и возило, два депозити, но и кредит

СТАНУВАЛО ЗБОР ЗА ТЕХНИЧКА ГРЕШКА??? - Обвинителството ја повлече поканата за уредничката во ТВ Телма Весна Дојчиновска

СТАНУВАЛО ЗБОР ЗА ТЕХНИЧКА ГРЕШКА??? - Обвинителството ја повлече поканата за уредничката во ТВ Телма Весна Дојчиновска

Британските војници кои направија серија инциденти немa да одговараат кривично во земјата

Британските војници кои направија серија инциденти немa да одговараат кривично во земјата