19 Јуни, 2019
0.0180

Намалени цените на производите од индивидуалните земјоделци

Објавено во: Агробизнис 10 Октомври, 2012

Вредноста на откупот на на земјоделските  производи од индивидуалните земјоделци во август годинава, е намален за близу 30 отсто, во споредба со минатата година. Според податоците од Државниот завод за статистика лани во август, откупот изнесувал 326.505 денари, а оваа година 231.052 денари. Ова значи дека земјоделците своите производи во август годинава ги продавале за пониски цени во споредба со истиот месец мината година. Од друга страна, податоците покажуваат дека за 34,8 отсто својата продажба ја зголемиле земјоделските претпријатија. Намалување на вредноста на вкупниот откуп и продажба е забележано кај житариците, овошјето, грозјето, живинарството, јајцата, млекото и млечните производи. Додека зголемување на вкупниот откуп и продажбата е забележано индустриските, градинарските, фуражните, добитокот, рибните и алкохолни производи. Според податоците на Државниот завод за статистика, вредноста на вкупниот откуп и продажбата на земјоделски производи во август 2012 година изнесува 691.067 илјади денари што претставува зголемување за 3.5% во споредба со истиот месец 2011 година.

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот