30 Мај, 2020
0.0190

НАТО бара да се острани 16 тони опасно гориво од скопска населба

Објавено во: Македонија 24 Ноември, 2018

НАТО ги предупредил македонските надлежни органи дека во скопската општина Ѓорче Петров постои складиште кое има 16 тони гориво за ракети за растерување на облацикое одамна требало да биде отсрането. Се работи за радиоактивен отпад во Ново Село во објект на Макпетрол Темко.

Се уште никој не ја презеде да го уништи овој опасен материјал. Макпетрол Темко вели дека има договор само да го чува горивото, а не и да управува со истото.

 "Макпетрол е сопственик на местото, додека отпадот е на Република Македонија. За сите прашања во врска со работи кои се чуваат тука, треба да се јавите на соодветните служби на Владата на Република Македонија ", соопштиле од таму за Алсат ТВ.

Заменик-министерот за животна средина Јани Макрадули вели дека уништувањето ќе биде направено со почитување на еколошките стандарди и во целосна транспарентност за јавноста.

Тоа е гориво кое повеќе не е потребно. Сите методи на уништување ќе бидат направени врз основа на еколошките стандарди и со јавен оглас ". - истакна Макрадули.Можеби ќе ве интересира

Астеруд: Не Радмила, во голема грешка си и треба да се извиниш

Астеруд: Не Радмила, во голема грешка си и треба да се извиниш

Филипче посакува да се огледаме на Дебар

Филипче посакува да се огледаме на Дебар

200 луѓе му беа на погребот, сега ќе се прават анкети со семејството

200 луѓе му беа на погребот, сега ќе се прават анкети со семејството

ФОТО: Полицајци се справија со банда ограбувачи во центарот на Скопје

ФОТО: Полицајци се справија со банда ограбувачи во центарот на Скопје

Се шири вирусот во Шуто Оризари, најмногу новозаболени сепак во Чаир, Бутел, Сарај

Се шири вирусот во Шуто Оризари, најмногу новозаболени сепак во Чаир, Бутел, Сарај

Спасовски: Избори затоа што вирусот ќе добива на интензитет наесен

Спасовски: Избори затоа што вирусот ќе добива на интензитет наесен

Мицкоски: Не зборувам за избори кога броиме мртви

Мицкоски: Не зборувам за избори кога броиме мртви

Џафери: Да се договорат за избори во следните две недели

Џафери: Да се договорат за избори во следните две недели

По најмногу 15 деца во група и ќе седат на два метри оддалеченост: Како ќе работат градинките?

По најмногу 15 деца во група и ќе седат на два метри оддалеченост: Како ќе работат градинките?