21 Септември, 2020
0.0234

Не е само златото, ќе поскапува и среброто

Објавено во: Економија 10 Август, 2020

Се очекува голем скок на цената на среброто. 

Во март годинава, разликата во цената на среброто и златото беше 1:126, односно златото за 126 пати беше повредно од златото. 

Досега среброто на два пати му се доближило на златото и тоа за време на големите инфлаторни кризи во 1919 и 1980 година.

Но, светот повторно е на прагот на нова инфлација, па затоа може да се очекува голем скок на вредноста на среброто. 

Сега разликата со златото е 1:81, што значи дека веќе се направени големи инвестиции во среброто. 

Би можело набргу и сребрените залихи да се зголемат за пет пати, што би значело и враќање на стариот сооднос со златото од 1:1,15.

Треба да се има в предвид дека постојано се зголемува и побарувачката на среброто во индустриски цели, затоа што овој метал е незаменлива компонента од голем број уреди.

Цената на златото на почетокот од месецот го помина прагот од 2.000 долари за унца, ниво што не е забележано од септември 2011 година. 

Според аналитичарите цената на златото ќе продолжи да расте.

Можеби ќе ве интересира

ДИРЕКТОРОТ ВО ФОРБС, РЕНДАЛ ЛЕЈН, ВО ИНТЕРВЈУ ЗА ФАКТОР: А зошто не би можел некој нов Фејсбук да никне во Македонија

ДИРЕКТОРОТ ВО ФОРБС, РЕНДАЛ ЛЕЈН, ВО ИНТЕРВЈУ ЗА ФАКТОР: А зошто не би можел некој нов Фејсбук да никне во Македонија

Во Македонија ќе се регулира работењето од дома, но во 2021

Во Македонија ќе се регулира работењето од дома, но во 2021

ЛДП: „Викенд без ДДВ“ во наредните недели

ЛДП: „Викенд без ДДВ“ во наредните недели

Пензионирањето на 64 и 62 години нема да биде задолжително за приватниот сектор

Пензионирањето на 64 и 62 години нема да биде задолжително за приватниот сектор

Утре завршува рокот на неколку вонредни владини уредби, меѓу кои и тие за потрошувачките и брзите кредити

Утре завршува рокот на неколку вонредни владини уредби, меѓу кои и тие за потрошувачките и брзите кредити

Кина го зголеми извозот и стана главен трговски партнер на ЕУ

Кина го зголеми извозот и стана главен трговски партнер на ЕУ

Трифун Костовски: Се слушнав со Заев, но остана недоречен

Трифун Костовски: Се слушнав со Заев, но остана недоречен

Груби: И Македонците ќе може да се вработуваат со субвенции каде што се помалку застапени

Груби: И Македонците ќе може да се вработуваат со субвенции каде што се помалку застапени

ССМ со четири предлози до Владата за надминување на ковид-кризата

ССМ со четири предлози до Владата за надминување на ковид-кризата