30 Мај, 2024
0.0880

„НИКОЈ НЕ МИ ВЕРУВАШЕ ДЕКА ВО РЕСТОРАНОТ МОЖАТ ДА СЕДАТ И СЕМЕЈНО ДА РУЧААТ ЛУЃЕ ОД ПОВЕЌЕ НАЦИОНАЛНОСТИ“ - Дабевски за искуството со „Кораб Трница“ за „Бизнис муабети“

Објавено во: Економија 17 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Интересни детали од разговорот со Јован Дабевски, познат македонски бизнисмен, кој гостуваше во подкастот „Бизнис муабети“ на Фактор. 

„Јас бев тој што пред години тврдев дека во ресторанот „Кораб Трница“ можат да седат и семејно да ручаат луѓе од повеќе националности, и да не си пречат еден на друг. Тогаш никој не ми веруваше. За денеска без проблем таму да видите и Македонци, и Албанци, и Турци, и Македонци-муслимани, и на сите им е пријатно“, вели Дабевски.


Тој се осврнува и на темата зошто на нашата држава и од економски аспект и е многу битно што поскоро да стане членка на Европската унија.  

„Во Европа ние сакаме да бидеме, и јас се молам секој ден да станеме членка на Европската унија“, вели Дабевски. 

На прашањето на водителот Мишко Иванов дали не се плаши од конкуренција во бизнисот кога земјава ќе стане членка на ЕУ, тој вели:

„Нема зошто да се плашам, тоа е толку милионски пазар... Да, точно е дека на стартот тие ќе не нападнат и ние ќе изгубиме еден дел, но нашите можности се зголемуваат. Ние сега како Македонци во делот на храната од животинско потекло, како што е месото и млекото, имаме право да извезуваме само во земјите од ЦЕФТА, а во Европска унија не можеме. Е сега, ако станеме членка на ЕУ. И сега, ни се отвораат такви хоризонти, што практично ние добиваме, а не губиме“, објаснува овој познат бизнисмен. 


Вчера Фактор пренесе дел од Подкастот „Бизнис муабети“, чии гостин е Дабевски, а целосната епизода од овој наш серијал ќе можете да ја проследите во петок.  

Можеби ќе ве интересира

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Сватовите на Али Ахмети со најголеми добивки од бизнисите во Кичево

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Сватовите на Али Ахмети со најголеми добивки од бизнисите во Кичево

ЗЛАТНАТА КОКОШКА НА ФАРМАЦЕВТСКАТА ИНДУСТРИЈА - продажбата на овие лекови ќе надмине 150 милијарди долари

ЗЛАТНАТА КОКОШКА НА ФАРМАЦЕВТСКАТА ИНДУСТРИЈА - продажбата на овие лекови ќе надмине 150 милијарди долари

На спектакуларен настан, „Тиквеш“ ги претстави вината од брендот „Луда Мара“

На спектакуларен настан, „Тиквеш“ ги претстави вината од брендот „Луда Мара“

ШТО Е ПРИОРИТЕТ: „Хотели Метропол“ намени за инвестиции најголем дел од добивката, 415 илјади евра

ШТО Е ПРИОРИТЕТ: „Хотели Метропол“ намени за инвестиции најголем дел од добивката, 415 илјади евра

АДСПД СТОПАНИСУВА СО 1.171 ОБЈЕКТИ И ОД НИВ 51 ПРОЦЕНТ НЕ Е ИЗДАДЕН ПОД ЗАКУП: Ревизија излезе со извештај за стопанисувањето со станбен и деловен простор

АДСПД СТОПАНИСУВА СО 1.171 ОБЈЕКТИ И ОД НИВ 51 ПРОЦЕНТ НЕ Е ИЗДАДЕН ПОД ЗАКУП: Ревизија излезе со извештај за стопанисувањето со станбен и деловен простор

КАКО СВЕТОТ ЗАПАДНА ВО ДОЛГ ОД 315 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ? Секој од нас должи 39.000 долари

КАКО СВЕТОТ ЗАПАДНА ВО ДОЛГ ОД 315 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ? Секој од нас должи 39.000 долари

НОВОГОДИШНИ БОНУСИ, ВИСОК К15, ДЕЛ ОД ДОБИВКА НА СМЕТКА - која е компанијата што има олку среќни вработени, а има и богати награди за менаџерите

НОВОГОДИШНИ БОНУСИ, ВИСОК К15, ДЕЛ ОД ДОБИВКА НА СМЕТКА - која е компанијата што има олку среќни вработени, а има и богати награди за менаџерите

ЕВРОПА ВРБУВА 11 МИЛИОНИ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИЦИ - сепак, платите не се доволни, па имаат и втора дејност

ЕВРОПА ВРБУВА 11 МИЛИОНИ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИЦИ - сепак, платите не се доволни, па имаат и втора дејност

ЕВЕ КАКО СЕ ПРОДАВАА НАЈГОЛЕМИТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ГИГАНТИ НА БАЛКАНОТ: Прво беше подготвен теренот со светските сили

ЕВЕ КАКО СЕ ПРОДАВАА НАЈГОЛЕМИТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ГИГАНТИ НА БАЛКАНОТ: Прво беше подготвен теренот со светските сили