09 Јуни, 2023
0.0236

Никотин или кофеин, што носи поголем ризик?

Објавено во: Мои пари 27 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Никотинот несомнено предизвикува значителен ризик од зависност, меѓутоа, акутните ефекти врз класичните фактори на ризик за кардиоваскуларни болести, како што е крвниот притисок, се поголеми од консумирањето кофеин отколку од никотинот, рече Фредрик Нистром, професор по интерна медицина на Универзитетот Линкопинг во Шведска, на XXI Меѓународен конгрес за клиничка кардиологија и срцева слабост, CardioS 2023, одржан во Белград.

На конгресот, професорот Нистром презентираше студија која ги покажува ефектите на никотинот и на кофеинот по консумирање обилен оброк. При користење никотин (преку конзумирање на никотински кесички), крвниот притисок се зголемил за околу 3 mmHg, нивото на кортизол, т.н. хормон на стрес, се зголемил, додека потрошувачката на енергија останала непроменета во споредба со плацебо тестот (без никотин). Зголемувањето на крвниот притисок со внесот на никотин било помало од она што било забележано со внесот на кофеин кај здрави субјекти.

Интересно е тоа дека зголемувањето на кортизолот (хормонот на стрес) може да го активира механизам за зголемено внимание и фокусирање, што е клинички добро познат краткорочен ефект на овој хормон. Исто така, краткорочното зголемување на кортизолот кај корисници на никотин било многу помало во споредба со она при силна физичка активност, покажуваат испитувањата. Дополнително, како што вели професорот, забележан е ефектот на никотинот на намалување на телесната тежина, намалување на апетитот, како и на зголемена потрошувачка на енергија.

Како заклучок, професорот Нистром нагласи дека е важно да се направи разлика помеѓу опасностите од пушењето тутун и потрошувачката на никотин без чад и согорување.

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

Меѓународните банкарски групи одржуваат силна позиција на Западен Балкан и покрај геополитичките предизвици, но заострувањето на условите за снабдување зема данок

Меѓународните банкарски групи одржуваат силна позиција на Западен Балкан и покрај геополитичките предизвици, но заострувањето на условите за снабдување зема данок

Околу 2700 неформални собирачи на отпад треба да се групираат во групи и да даваат услуги на ЈКП или општините

Околу 2700 неформални собирачи на отпад треба да се групираат во групи и да даваат услуги на ЈКП или општините

Наскоро: Скопје добива најнов и најсовремен салон за мебел од домашно производство

Наскоро: Скопје добива најнов и најсовремен салон за мебел од домашно производство

Британска образовна доктрина инкорпорирана во одделите за Хуманистички науки и Психологија на СИТИ Колеџ, Европскиот кампус на Универзитетот Јорк

Британска образовна доктрина инкорпорирана во одделите за Хуманистички науки и Психологија на СИТИ Колеџ, Европскиот кампус на Универзитетот Јорк

Нови начини за да се намали ризикот од пушењето цигари

Нови начини за да се намали ризикот од пушењето цигари

Душан Митрев ја презеде функцијата генерален директор на Пивара Скопје

Душан Митрев ја презеде функцијата генерален директор на Пивара Скопје

Видео: Ѕирнете во новиот изложбен салон на „Алумил“

Видео: Ѕирнете во новиот изложбен салон на „Алумил“

Катица Ќулавкова: Стихозбирката „На врв на јазикот“ е рефлексија на личните и општествените емоции за домот и јазикот

Катица Ќулавкова: Стихозбирката „На врв на јазикот“ е рефлексија на личните и општествените емоции за домот и јазикот

Проект Скопје: Најреномираните светски архитекти на конференција по повод 60 години од скопскиот земјотрес

Проект Скопје: Најреномираните светски архитекти на конференција по повод 60 години од скопскиот земјотрес