01 Октомври, 2023
0.0237

Нови начини за да се намали ризикот од пушењето цигари

Објавено во: Мои пари 08 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

„Новите начини за конзумирање тутун претставуваат помалку штетна алтернатива. Производите без чад, кои не го согоруваат тутунот можат да бидат замена за цигарите, бидејќи се побезбедни“, смета реномираниот професор од Универзитетот во Тел Авив и претседател на израелскиот конгрес заатеросклероза, др. Дов Гавиш, кој посочи и  дека треба да се поддржи преминот на овие нови производи, но тоа се однесува исклучиво на пушачите, како пат до целосен престанок на пушењето.

Професорот Гавиш укажа дека пушењето е сериозно прашање на целото општество, бидејќи покрај активните пушачи постојат и пасивни кои се изложени на чадот на цигарите, во кој се наоѓаат најмногу потенцијално штетни материи, а дека чадот е најголем проблем кај цигарите. Професорот во повеќе наврати истакна дека најдобро можно решение е воопшто да не се пуши, но исто така се запраша кои се можностите на постоечките пушачи.

„Мораме да пронајдеме начини за конзумирање никотин кои не се толку штетни. Истражувањата потврдија дека со промена на начинот на внесување на никотинот може да се види напредок кај крвниот притисок“, потврди Гавиш и нагласи: „Ризикот се намалува колку е помала изложеноста на штетни материи“. Тој додаде дека денес постојат помалку штетни алтернативи кои го потврдуваат напредокот на технологијата, науката и медицината, а ги зема во предвид уредите кои го загреваат тутунот, а не го согоруваат и на тој начин ја намалуваат емисијата на потенцијално штетни материи.

Точните информации и едукацијата се најважни

Проф. Др Небојша Тасиќ, кардиолог и професор на Универзитетот во Белград смета дека за престанок на пушењето е потребно да се промени традиционалниот пристап. „Концептот за намалување на штетноста може да им понуди алтернатива на пушачите, а потенцијалните бенефити се неверојатни. FDA потврди во својата студија дека одредени бездимни уреди неверојатно го намалија присуствот на потенцијално штетните материи. Бидејќи многу пушачи не сакаат да ги остават цигарите, тоа е таа промена на пристапот. Наместо забрана, за почеток нека ги заменат цигарите со помалку штетна алтернатива, до целосен престанок на пушењето“, вели професорот Тадиќ.

Тој ја нагласува важноста на приказната за пушењето: „Оваа тема е многу важна. Јас целиот свој живот го посветив на превенцијата. Иднината на кардиологијата е во превенцијата и предикцијата. Мораме да зборуваме за пушењето, бидејќи пушењето е еден од ризик факторите. Секако, не е единствен, но на пушењето може да се влијае, тој фактор може да се модифицира и намали.

ПР-Објава

Можеби ќе ве интересира

Ангел Анѓушев на Бизнис форум во Тирана: На компаниите од регионот им треба државна поддршка за технолошки напредок и јавни набавки кои се транспарентни и конкурентни

Ангел Анѓушев на Бизнис форум во Тирана: На компаниите од регионот им треба државна поддршка за технолошки напредок и јавни набавки кои се транспарентни и конкурентни

Заборски и Стојановиќ од „Макпетрол“ ќе се борат за бронза на светската карате лига

Заборски и Стојановиќ од „Макпетрол“ ќе се борат за бронза на светската карате лига

Нашата Камка Тоциновски во нова серија на Телеком Србија, уникатниот драмски трилер „Посета“

Нашата Камка Тоциновски во нова серија на Телеком Србија, уникатниот драмски трилер „Посета“

За помалку од еден час закажани и направени над 300 бесплатни кардио прегледи од Клиника Жан Митрев

За помалку од еден час закажани и направени над 300 бесплатни кардио прегледи од Клиника Жан Митрев

ФЕРО ИНВЕСТ ПОЧНА ДА ПРОИЗВЕДУВА ТРАФОСТАНИЦИ ЗА ЕЛЕКТРАНИ ОД ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ

ФЕРО ИНВЕСТ ПОЧНА ДА ПРОИЗВЕДУВА ТРАФОСТАНИЦИ ЗА ЕЛЕКТРАНИ ОД ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ

Бектеши во посета на млечната индустрија: Бимилк е една од општествено одговорните компании која ги намали цените и пред одлуката на Владата

Бектеши во посета на млечната индустрија: Бимилк е една од општествено одговорните компании која ги намали цените и пред одлуката на Владата

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денескa изнесува 105,85 евра за мегават час, на МЕМО 108,03 евра за мегават час

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денескa изнесува 105,85 евра за мегават час, на МЕМО 108,03 евра за мегават час

Водиме грижа максимално и навремено да ги задоволиме потребите на сите потрошувачи

Водиме грижа максимално и навремено да ги задоволиме потребите на сите потрошувачи

Шахистите на „Алкалоид“ петти во светот, сребрен медал за Недев на втората табла

Шахистите на „Алкалоид“ петти во светот, сребрен медал за Недев на втората табла