28 Септември, 2022
0.0258

Новите Samsung Galaxy телефони на преклопување за поодржлива иднина и најразновидно мобилно искуство

Објавено во: Мои пари 11 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Делувањето во мобилниот бизнис сектор на компанијата го истакнува напредокот во својата посветеност да постигне „повеќе со помалку“ преку иницијативата Galaxy for the Planet

Компанијата Samsung Electronics објави дека постигнале огромен напредок кон исполнување на своите цели за одржливост до 2025 година во мобилниот бизнис сектор. Меѓу клучните иницијативи се развојот и вклучувањето на рециклирани материјали во производите, создавањето поеколошки пакувања и нов живот за постарите Samsung Galaxy уреди, сè со цел да се намали електронскиот отпад.

Од најавата на визијата  Galaxy за планетата на настанот Unpacked во август 2021 година, Samsung напорно работи на создавање нови начини за рециклирање и пренамена на ресурсите кои инаку би станале штетен отпад, минимизирајќи го нејзиниот еколошки отпечаток и инспиративна иновација што помага да се спаси планетата. Samsung денес го претставува досегашниот напредок во својот пат кон одржливост. 

„Самсунг презема кнстантни и ефективни активности кои помагаат да се заштитат и луѓето и планетата“, рече ТМ Рох, претседател и раководител на секторот за мобилно искуство (MX) во Samsung Electronics. „Горд сум на нашиот досегашен напредок. Ова е во исто време поучно искуство кое ни овозможува да го продолжиме нашето патување кон остварување на визијата за одржливост со уште поголема решителност и енергија. “

Проширување на употребата на рециклирани материјали за Galaxy Z Fold4 и Galaxy Z Flip4

Развојот на нови, рециклирани материјали е една од клучните области на кои е посветена и работи иницијативата Galaxy за планетата. Колку повеќе Samsung рециклира, толку повеќе ресурси заштедува. Иако новата употреба на материјали носи бројни предизвици, придобивките за планетата се повеќе од вредни за трудот.

Samsung создаде нова серија на слушалки Galaxy Z и Galaxy Buds2 Pro со искористени рибарски мрежи кои инаку би завршиле во морето 

Од првата употреба за серијата Galaxy S22 во февруари 2022 година, денес има единаесет Galaxy уреди кои содржат рециклирани рибарски мрежи како материјал, вклучувајќи ги сериите Book2 Pro и Galaxy Tab S8. Со пренамена на фрлените рибарски мрежи за материјал со високи перформанси за технологијата Galaxy, Samsung помага да се минимизираат ефектите од загадувањето со пластика – секоја година се фрлаат 640.000 тони рибарски мрежи кои ги загадуваат светските океани[1].

Пренамената на фрлените рибарски мрежи е само еден пример за чекорот на Samsung кон поголема употреба на рециклирани материјали во своите производи. 

Samsung има вградено еколошки материјали како што се рибарски мрежи, материјали за пост-потрошувачки (PCM) или био-базирани смоли во 90 отсто од уредите Galaxy лансирани во изминатата година[2]. Кога станува збор за слушалките Galaxy Buds2 Pro, над 90 проценти од овој производ е направен од рециклирани материјали[3].

Овој процес бара сложени инженерски и технички вештини за да се обезбеди севкупен квалитет, безбедност и сигурност на сите нови материјали за иновативните технологии на Samsung. Samsung, исто така, планира понатамошни инвестиции во истражување и развој за да обезбеди и трансформира други, нови материјали за употреба во производите на Galaxy и да го зголеми присуството на рециклирани материјали во секој уред.

Се менува начинот на кој се пакуваат производите на Galaxy

Samsung си постави цел да ја елиминира сета пластика за еднократна употреба во пакувањето на мобилните производи до 2025 година и веќе намали голема количина на таква пластика во постојните пакувања за паметните телефони Galaxy, вклучувајќи ги и новите Galaxy телефони на преклопување. Компанијата ќе продолжи да бара начини да ја елиминира пластиката за еднократна употреба во пакувањето со анализа на секој аспект од дизајнот на пакувањето до најмалите детали. 

Почнувајќи со лансирањето на серијата Galaxy S22, Samsung користи 100% рециклирана хартија за пакување на своите водечки производи.

Благодарение на ова, Samsung ќе може да заштеди сума еднаква на 51.000 дрвја[4] со серијата Galaxy S22 и новата серија Galaxy Z подоцна оваа година.

Samsung исто така го намали обемот на пакувањето за Galaxy Z Flip4 за 52,8 проценти и за Galaxy Z Fold4 за 58,2 проценти во споредба со првата генерација на телефони на преклопување Galaxy. Со намалување на обемот на пакувањето на секој уред, Samsung го намалува своето еколошкиот отпечаток врз животната средина при транспортот на овие единици со камион, авион и брод. Компанијата проценува дека ова намалување на обемот на пакувањето одговара на намалување на емисиите на јаглерод од транспортот за околу 10.000 тони до крајот на 2022 година[5]. Покрај континуираниот развој на пакувањето за водечки паметни телефони, Samsung ќе го прошири на еколошки пакувања и во други категории на производи. 

Повеќе решенија за намалување на електронскиот отпад

Повеќе од кога било досега, електронскиот отпад е клучен за развојот на циркуларната економија која ги зачувува и пренаменува необновливите ресурси на планетата. Според податоците на Светскиот економски форум, во 2021 година се создадени 57 милиони тони електронски отпад, а оваа количина се очекува да расте за 2 милиони тони годишно.[6]

Затоа Samsung ја прошири својата програма Galaxy Upcycling, која им дава нов живот на постарите паметни телефони Galaxy. Преку програмата Galaxy Upcycling at Home[7], Samsung ги пренаменува паметните телефони со едноставно ажурирање софтвер што ги претвора во паметни домашни уреди за поддршка на секојдневните потреби, како што се грижа за деца и миленичиња.

Важен дел од програмата Galaxy Upcycling е да се осигураме дека овие одржливи практики не само што ја поддржуваат животната средина, туку и го подобруваат животот на луѓето. Компанијата, исто така, ги пренаменува искористените Galaxy уреди во медицинска дијагностичка опрема наречена EYELIKE™ камери за очно дно кои обезбедуваат суштински офталмолошки услуги на недоволно опслужените заедници. Оваа програма веќе повторно овозможи стотици Galaxy уреди и обезбеди основни офталмолошки услуги на над 13.000 пациенти во Виетнам, Мароко, Индија и Папуа Нова Гвинеја. 

Патот напред

Samsung постави јасни цели на полето на одржливост преку голем број решенија во својот бизнис. Без разлика дали станува збор за пренамена на фрлените рибарски мрежи за уредите Galaxy, стремеж кон пакување без пластика или напредување кон нула отпад за депониите и нулта потрошувачка на енергија во режимот „мирување“ за полначи за паметни телефони, Samsung ја реализира својата Galaxy for the Planet визија чекор по чекор.

Ќе има повеќе предизвици на патот, но Samsung е одговорна компанија и ќе продолжи да известува за напредокот на својата мисија, да влијае на позитивни промени и да ги инспирира другите да ја заштитат планетата за идните генерации.

###

За Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung го инспирира светот и ја обликува иднината со трансформативни идеи и технологии. Компанијата го редефинира светот на телевизори, паметни телефони, уреди за носење, таблети, дигитални уреди, мрежни системи и меморија, LSI системи, кастинг и LED решенија. За најновите вести, посетете ја Newsroom на Samsung на http://news.samsung.com


[1] FAO i UNEP

[2] Според бројот на моделот. Тука спаѓаат паметните телефони, таблетите, лаптопите и уредите за носење Galaxy, лансирани глобално од Samsung од септември 2021 до август 2022 година. Во овој период, 37 модели беа лансирани на глобално ниво, а 34 модели содржат најмалку една компонента направена од рециклирани материјали или био-базирана смола

[3] Над 90 проценти од сите пластични компоненти на слушалките Galaxy Buds2 Pro, во однос на тежината, се направени од рециклирани материјали. Вкупно 29 грама пластика се користат за слушалките Galaxy Buds2 Pro и тоа вклучува над 27 грама рециклирани материјали. Секоја од овие компоненти содржи најмалку 20 проценти или од искористените рибарски мрежи (пластика што инаку би завршила во морето) или од материјали што остануваат откако потрошувачите ги користеле. Рециклирани рибарски мрежи се користат во трите внатрешни компоненти на куќиштето во предната рамка, рамката на држачот за батерии и рамката на ПХБ. Оставени откако корисниците ќе ги користат, рециклираните материјали се користат во осум надворешни компоненти. Четири компоненти во двете слушалки во предниот дел на куќиштето лево/десно, задниот дел од куќиштето лево/десно и четири компоненти во куќиштето за предниот дел, горниот дел од куќиштето, горниот дел од куќиштето и долниот дел на случајот.

[4] 30-годишен Даб може да произведе 59 килограми хартија.

[5] Пресметано врз основа на стандардите ISO 14040:2006 и 14044:2006, користејќи база на податоци Ecoinvent 3.8 за испорака на моделите SM-F700F, SM-F721B, SM-F900F и SM-F936B од Јужна Кореја во Европа.

[6] Светски економски форум, „Овогодинешниот е-отпад ќе го надмине Кинескиот ѕид“, 18 октомври 2021 година https://www.weforum.org/agenda/2021/10/2021-years-e-waste-outweigh-great-wall - од Кина/

[7] Galaxy Upcycling at Home моментално е достапно во САД, Обединето Кралство и Јужна Кореја, а достапноста може да варира во зависност од операторот. Оваа функција е достапна за сите серии Galaxy S, Note и Z лансирани од 2018 година (Galaxy S9, Galaxy Note9 или понова верзија) со Android 9 или понова верзија. Повеќе уреди ќе бидат поддржани во иднина.


ПР објава


Можеби ќе ве интересира

ВИДЕОЛОТАРИЈА КАСИНОС АВСТРИЈА СО ДОНАЦИЈА ОД 3,284,819,00 РЕКОНСТРУИРАШЕ МУЛТИФУНЦИОНАЛНО ИГРАЛИШТЕ ВО ГЕВГЕЛИЈА

ВИДЕОЛОТАРИЈА КАСИНОС АВСТРИЈА СО ДОНАЦИЈА ОД 3,284,819,00 РЕКОНСТРУИРАШЕ МУЛТИФУНЦИОНАЛНО ИГРАЛИШТЕ ВО ГЕВГЕЛИЈА

Лесја Украинка: Заканите на Путин за употреба на нуклеарно оружје – уште една уцена за Запад

Лесја Украинка: Заканите на Путин за употреба на нуклеарно оружје – уште една уцена за Запад

Силк Роуд Банка во четврток започнува со предвремена исплатата на пензиите за септември

Силк Роуд Банка во четврток започнува со предвремена исплатата на пензиите за септември

Македонските каратисти ќе се борат за две бронзи на Универзијадата во Турција

Македонските каратисти ќе се борат за две бронзи на Универзијадата во Турција

ИутеКредит доделува целосна стипендија за постдипломски студии на Универзитетот Американ Колеџ

ИутеКредит доделува целосна стипендија за постдипломски студии на Универзитетот Американ Колеџ

10 совети како да штедиш електрична енергија во домаќинството

10 совети како да штедиш електрична енергија во домаќинството

Скопје Сити Мол – 10 години револуција во шопингот

Скопје Сити Мол – 10 години револуција во шопингот

Замастен црн дроб – превенција и третман

Замастен црн дроб – превенција и третман

„Брако“ продолжува со инвестиции за модернизација на машинскиот парк – завршена обуката за управување со најсовремената ЦНЦ „Хартфорд“ глодалка, производството започнува наскоро

„Брако“ продолжува со инвестиции за модернизација на машинскиот парк – завршена обуката за управување со најсовремената ЦНЦ „Хартфорд“ глодалка, производството започнува наскоро