23 Јули, 2019
0.0243

Ново продолжување на рокот за субвенции

Објавено во: Агробизнис 22 Септември, 2012

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, размислува за уште едно продолжување на рокот за аплицирање за субвенции. Според министерот Љупчо Димовски, причината за продолжувањето на рокот, е носењето на Законот за земјоделство и рурален развој. -Сакаме да помине Законот за земјоделство и рурален развој врз чија основа ќе може да се обезбедат услови за исплата на субвенциите за кои сме се обврзале пред земјоделците. Владата во два наврата на барање на земјоделците го продолжи рокот заклучно со 30 септември и достави до Собранието предлог за измени на Законот за земјоделство и рурален развој кој опозицијата не го поддржа со воздржаното гласање и законот не помина, изјави  Димовски. Продолжување на рокот за конкурирање за субвенции веќе побарале и земјоделските здруженија. Инаку според Програмата за финансиска поддршка  во земјоделството за 2012 година, субвенциите изнесуваат нешто повеќе од    112 милиони  евра.

Можеби ќе ве интересира

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони