20 Април, 2019
0.0231

ОФИЦИЈАЛНО: Неверојатен годишен раст на македонската берза во 2018-та

Објавено во: Финансии 16 Јануари, 2019

Неверојатен годишен раст на тргувањето со хартии од вредност за 120 отсто повеќе во споредба со една година претходно забележа билтенот на македонска берза за 2018-та што е објавен денеска. Ваквиот напредок за повеќе од двојно најмногу се должи на блок-трансакциите, каде што се евидентирани 5,26 милијарди денари, за разлика од 2017-та, каде што беа забележани само 1,8 милијарди.

Број на класично тргување на акции има за 48 отсто повеќе во споредба со 2017-та. Сето ова се должи на враќањето на оптимизмот кај инвеститорите по добивањето на поканата за Македонија да биде земја-членка на НАТО, како и прогресот со решавањето на спорот со името со Грција.

Најмногу тргувала Комерцијална банка со 67 милиони евра. Во топ-5 со најголем промет годината ја завршија уште Макпетрол, Алкалоид, НЛБ Банка и Стопанска банка Скопје.

Кај сите поголеми тргувачи има пад во главнината кај странските инвеститори, освен кај Охридска банка со позитива од 3,32 отсто.


Можеби ќе ве интересира

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата