19 Јуни, 2019
0.0200

Откупени 350 тони тутун

Објавено во: Агробизнис 11 Октомври, 2012

Заврши првата фаза предвремениот откуп на тутунот. Во оваа прва фаза се откупија над 350 тони тутун по просечна цена од 150 денари за килограм. Откупот го вршеа трите фирми, „Сокотаб” од Битола, „Алијанса” од Кавадарци и Прилепскиот тутунски комбинат, кои имаат поднесено барање за откуп. Во втората фаза која треба да започне на 15-ти овој месец, се очекува да се откупат околу 3.500 тони. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски, изјави дека временските услови се одлични и ќе придонесат за зголемување на количествата тутун, иако на почетокот на расадувањето проценките биле дека реколтата ќе биде помала. - Временските прилики тогаш ни даваа за право да мислиме дека реколтата ќе биде тешка околу 19.000 тони, но сега може да се каже дека ќе имаме реколта од над 22.000 тони. Субвенции за тутунот ќе има, онака како што е договорено и според програмата на Владата за субвенционирање, изајви министерот Димовски.

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот