20 Септември, 2021
0.0203

ОТВОРЕНИ 121 НОВО РАБОТНО МЕСТО ВО „АЛКАЛОИД“ ВО ПРВОТО ПОЛУГОДИЕ - профитот на компанијата порасна за 14 отсто

Објавено во: Економија 29 Јули, 2021

Најголемата фармацевтска компанија во земјава, „Алкалоид“, ги објави финансиските извештаи за работењето за првото полугодие од годинава. Тие говорат дека овој фармацевтски гигант имал инвестиции од над 524 милиони денари, отворил 121 ново работно место, и го зголемила консолидираниот профит од дури 14 отсто.

Според единечниот биланс на успех, во периодот јануари-јуни 2021 година, продажбите достигнуваат 4.788.760.106 денари, што е за 1 отсто повеќе во споредба со истиот период од минатата година. Вкупните консолидирани продажби, пак, достигнуваат 6.272.411.971 денари, што е за 3 проценти повеќе во споредба со истиот период од минатата година. 

Консолидираните продажби остварени на домашен пазар се зголемени за 7 отсто, додека вкупниот консолидиран извоз на компанијата е зголемен за 1 процент. Од вкупните консолидирани продажби, 35 отсто се остварени на домашен пазар, додека 65 отсто се остварени на странските пазари. Гледано според региони, во земјите од Југоисточна Европа се остварени 34 отсто, во земјите од Западна Европа (ЕУ и ЕФТА) се остварени 20 отсто, во Русија и во другите земји од ЗНД се остварени 10 отсто, а на другите пазари се остварени 1 отсто од вкупните консолидирани продажби. Најголем пораст кај извозните пазари бележат продажбите остварени во Русија и другите земји од ЗНД (раст од 28 отсто) и во земјите од Југоисточна Европа (раст од 3 проценти).

Гледано според групи производи, во структурата на вкупните консолидирани продажби најголемо учество заземаат производите од сегментот фармација, и тоа 88 отсто. Од нив поголем удел имаат препаратите ОТЦ со удел од 20 отсто, антибиотиците со 18 отсто, кардиолошките препарати со 15 отсто, невролошките препарати заземаат 14 отсто од вкупните консолидирани продажби, итн. 

Сегментот хемија, козметика и билкарство учествува со 12 отсто во вкупните консолидирани продажби, поточно хемијата учествува со 3 отсто, козметиката со 7 проценти, а билкарството учествува со 2 отсто. 

Вкупните инвестиции во основни средства, во периодот јануари-јуни 2021 година, изнесуваат 524.113.924 денари. 

Единечната добивка пред финансиските трошоци, даноците и пред амортизацијата (ЕБИТДА), која изнесува 1.065.699.771 денари, бележи зголемување од околу 13 отсто, додека единечната нето-добивка изнесува 588.962.195 денари и е зголемена за 12 отсто. 

Консолидираната добивка пред финансиските трошоци, даноците и пред амортизацијата (ЕБИТДА) достигна 1.110.263.703 денари и бележи раст од 13 отсто, додека консолидираната нето-добивка во износ од 583.524.249 денари е зголемена за 14 отсто.

При извршувањето на оперативните активности, АЛКАЛОИД ангажираше 1.055 домашни добавувачи, велат од компанијата во извештајот. 

Во периодот јануари-јуни 2021 година во „Алкалоид“ се реализирани 121 нови вработувања во Р.С.Македонија. 

Со одлука на Управниот одбор на „Алкалоид“ АД Скопје, во март 2021 година е одобрен и исплатен регрес за користење годишен одмор за вработените во компанијата во висина од 100 отсто од просечната исплатена нето-плата од работник во претходните три месеци во Р.С.Македонија. Исплатениот надомест од вработен е во износ од 31.167 денари бруто, односно 28.050 денари нето. 

Инаку, групацијата „Алкалоид“ брои 2.479 вработени, од кои 1.909 се во базата во Скопје, а 570 се вработени во подружниците во странство. 

Акциите на АЛКАЛОИД АД Скопје котираат на официјалниот пазар на Македонска берза за хартии од вредност од 2002 година и важат за едни од најтргуваните и најликвидните акции на берзата. Цената на акцијата во периодот јануари-јуни 2021 година се движеше од 13.300 денари до 16.500 денари или просечно 14.738,3 денари за една акција, што претставува раст од 23,3 отсто во споредба со просечната цена во истиот период од 2020 година. 

На 30.06.2021 година акциите на „Алкалоид“ беа во сопственост на 5.054 акционери, физички и правни лица, a пазарната капитализација на компанијата изнесуваше 22,2 милијарди денари. 

Бизнис-планот за 2021 година, донесен со одлука на Управниот одбор на Седницата одржана на 29.12.2020 година, предвидува инвестирање на околу 12 отсто од консолидираните приходи од продажбите во материјални и во нематеријални средства, раст од 7 отсто на консолидираните продажби во однос на 2020 година, како и раст од 7 отсто на консолидираниот профит пред оданочување во однос на 2020 година. Бизнис-планот за 2021 година е базиран на очекувањата, проекциите и на можностите на тековните и на новите пазари и производи, достапни за компанијата во моментот на изготвување на планот. Околностите и настаните во 2021 година, а со тоа и остварените резултати, може да варираат од прикажаните во Бизнис планот. 

„Во изминатиот период друштвото се соочи со голем број интерни и екстерни предизвици и новонастанати ризици, генерирани од пандемијата на КОВИД-19. Презедовме голем број мерки во досегашниот период, со цел неутрализирање на сите негативни ефекти, без притоа да се загрози здравјето на вработените и успешното работење на друштвото. Во претстојниот период, врвен приоритет и понатаму останува грижата за здравјето на вработените, како и одржувањето на тековната ликвидност, на финансиската стабилност и остварување на планските цели“, велат од „Алкалоид“ во својот извештај.

Можеби ќе ве интересира

Работа има, но фалат работници

Работа има, но фалат работници

Два клучни фактори ја креваат цената на нафтата во светот

Два клучни фактори ја креваат цената на нафтата во светот

Заев го искоментира растот на цените и стравот од инфлација

Заев го искоментира растот на цените и стравот од инфлација

„АЛКАЛОИД“ СЛАВИ 85 ГОДИШЕН ЈУБИЛЕЈ: Нашите брендови се супериорни, рамо до рамо со светските, порача првиот човек на компанијата, Живко Мукаетов

„АЛКАЛОИД“ СЛАВИ 85 ГОДИШЕН ЈУБИЛЕЈ: Нашите брендови се супериорни, рамо до рамо со светските, порача првиот човек на компанијата, Живко Мукаетов

МАТЕМАТИКИТЕ НА РКЕ ГО ПОЕВТИНИЈА ДИЗЕЛОТ, ПАЃА ЗА ДЕНАР И ПОЛОВИНА - бензините остануваат со исти цени

МАТЕМАТИКИТЕ НА РКЕ ГО ПОЕВТИНИЈА ДИЗЕЛОТ, ПАЃА ЗА ДЕНАР И ПОЛОВИНА - бензините остануваат со исти цени

Кој, среде корона криза, ќе плати 1,3 милиони евра за да купи хотел во Дојран?

Кој, среде корона криза, ќе плати 1,3 милиони евра за да купи хотел во Дојран?

Расправата за законските измени за недела неработен ден денес во второ читање

Расправата за законските измени за недела неработен ден денес во второ читање

Влезот на 5Г мрежата стопиран од Владата, колку и како ќе се наплати еднократниот надоместок од операторот?

Влезот на 5Г мрежата стопиран од Владата, колку и како ќе се наплати еднократниот надоместок од операторот?

СТАНОВИТЕ ОДАТ КАКО АЛВА: Во вториот квартал запишани и над 2.000 хипотеки

СТАНОВИТЕ ОДАТ КАКО АЛВА: Во вториот квартал запишани и над 2.000 хипотеки