20 Септември, 2020
0.0491

Пандемијата затвори 90.000 компании во една европска земја

Објавено во: Економија, Корона Вирус 15 Септември, 2020

Пандемијата на коронавирусот затвори 90.000 компании во една европска земја. 

Здружението Конфесерценти потврди дека овие компании се трајно затворени, а во ризик се половина милион други фирми. 

Угостителството и туристичкиот сектор се најпогодени поради намалување на приходите во текот на летото. 

Околу 500.000 компании планираат да елиминираат одредени работни места на есен, привремено или трајно.

Здружението проценува дека мерките за поддршка на економијата „го забавија колапсот“, но и дека тие не се доволни затоа што „кризата предизвикана од Ковид-19 нанесе сериозни удари“.

Конферсенци наведува дека ситуацијата е подобра во североисточниот и централниот дел. 

Југот и островите се соочуваат со сериозни економски последици од пандемијата.

Во земјата над 35.000 починати од коронавирусот. Скоро 290.000 биле позитивни на вирусот. 

Можеби ќе ве интересира

Трифун Костовски: Се слушнав со Заев, но остана недоречен

Трифун Костовски: Се слушнав со Заев, но остана недоречен

Груби: И Македонците ќе може да се вработуваат со субвенции каде што се помалку застапени

Груби: И Македонците ќе може да се вработуваат со субвенции каде што се помалку застапени

ССМ со четири предлози до Владата за надминување на ковид-кризата

ССМ со четири предлози до Владата за надминување на ковид-кризата

Тајкуните во САД побогати за 845 милијарди долари во кризата

Тајкуните во САД побогати за 845 милијарди долари во кризата

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите