25 Март, 2018
0.1032

Пчеларите незадовлни од цената на медот

Објавено во: Агробизнис 22 Септември, 2012

Големиот помор на пчели што оваа година се случи во земјава, драстично ги намали приносите од мед. Болеста ноземоза и студот на почетокот на годинава, ја намали бројката на пчелни семејства на 30.000, за разлика од минатата година кога во земјава имаше регистрирано 75.000 пчелни семејства. Поради овие причини намалени се и приносите, па за разлика од лани кога пчеларите собраа 1.200 тони мед, годинава оваа бројка е повеќе од преполовена, односно произведоа само 500 тони мед. Поради загубите кои ги претрпеа, сега пчеларите планираат да ја зголемат цената на медот, и на тој начин да ги покријат трошоците. Во моментов тегла мед се продава за цена од 230 денари. Најверојатно новата цена која според пчеларите ќе биде рентабилна, би се движела од 250 до 300 денари за килограм мед.

Можеби ќе ве интересира

Сточарите се жалат на ниските откупни цени на јагнешкото

Сточарите се жалат на ниските откупни цени на јагнешкото

Тече рокот за аплицирање за земјоделски субвенции

Тече рокот за аплицирање за земјоделски субвенции

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Kaкво брашно се увезува во Македонија?

Kaкво брашно се увезува во Македонија?