05 Јуни, 2023
0.0223

ПЕНЗИСКИОТ ФОНД НА НОРВЕШКА ДОЖИВЕА НАЈГОЛЕМА ЗАГУБА ВО ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ: Помалку има дури 152 милијарди евра

Објавено во: Економија 31 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Норвешкиот државен пензиски фонд денеска објави дека ја затворил 2022 година со најголема загуба во последните 25 години, нагласувајќи го негативното влијание на војната во Украина, високата инфлација и зголемените каматни стапки на инвестициите во акции и обврзници.

Норвешкиот пензиски фонд е основан во 1996 година и ги инвестира приходите од нафта и гас во акции, обврзници и недвижен имот. Тој е меѓу најголемите во светот со средства под управување со вкупна вредност од 1,2 трилиони долари.

Загуба од 152 милијарди долари

Во 2022 година забележа загуба од инвестиции од 1,64 трилиони круни (152 милијарди евра), најголема од нејзиното основање. Неговата најлоша година досега беше 2008 година, кога финансиската криза го достигна својот врв, предизвикувајќи загуба на инвестиции од 633 милијарди круни.

Повратот на инвестицијата во 2022 година изнесува минус 14,1 отсто, известија денеска. Најлош резултат донесоа вложувањата во акции, со принос од минус 15,3 отсто. Блиску се и инвестициите во обврзници со поврат од минус 12,1 отсто. Позитивен принос донесоа инвестициите во недвижен имот од скромни 0,1 отсто и во проектите за зелена енергија од 5,1 отсто.

„Пазарот беше погоден од војната во Европа, високата инфлација и зголемените каматни стапки. Ова негативно влијаеше и на берзата и на пазарот на обврзници, што е многу невообичаено“, објасни извршниот директор Николај Танген во изјавата.


Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ ЗОШТО ОВАА ЕКОНОМСКА КРИЗА Е ПОЛОША ОД ГОЛЕМАТА РЕЦЕСИЈА: И бизнисот со испорака на храна полека почнува да „пука“

ЕВЕ ЗОШТО ОВАА ЕКОНОМСКА КРИЗА Е ПОЛОША ОД ГОЛЕМАТА РЕЦЕСИЈА: И бизнисот со испорака на храна полека почнува да „пука“

Анѓушев домаќин на британска делегација:Средба со специјалниот британски претставник за трговија, Мартин Викерс

Анѓушев домаќин на британска делегација:Средба со специјалниот британски претставник за трговија, Мартин Викерс

РКЕ ДАЛА ЛИЦЕНЦИ НА 486 ЦЕНТРАЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ОД ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ: Ќе се задоволат потребите на близу 100 илјади домаќинства

РКЕ ДАЛА ЛИЦЕНЦИ НА 486 ЦЕНТРАЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ОД ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ: Ќе се задоволат потребите на близу 100 илјади домаќинства

НОВА ВЕСТ ОД ЕВРОПСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА: „Ќе продолжиме да ги зголемуваме каматите“

НОВА ВЕСТ ОД ЕВРОПСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА: „Ќе продолжиме да ги зголемуваме каматите“

ЦЕЛИОТ РЕГИОН Е СО ДЛАБОКИ ЕКОНОМСКИ ЛУЗНИ: ММФ објави што не очекува во следниот период

ЦЕЛИОТ РЕГИОН Е СО ДЛАБОКИ ЕКОНОМСКИ ЛУЗНИ: ММФ објави што не очекува во следниот период

ПОЛН РЕЗЕРВОАР ЗА 60 ЕВРА: Македонија има најевтино гориво во регионот, според српските медиуми

ПОЛН РЕЗЕРВОАР ЗА 60 ЕВРА: Македонија има најевтино гориво во регионот, според српските медиуми

Груевски и неговата „економска парадигма“: Колку странските фирми изнесуваат профит од Македонија, толку македонските фирми да внесуваат профит од нивни инвестиции во странство

Груевски и неговата „економска парадигма“: Колку странските фирми изнесуваат профит од Македонија, толку македонските фирми да внесуваат профит од нивни инвестиции во странство

КОЈ ТРГОВСКИ СИНЏИР Е НА ПРВО МЕСТО ПО ЗАРАБОТКА? Еве колку финансии остваруваат во Хрватска

КОЈ ТРГОВСКИ СИНЏИР Е НА ПРВО МЕСТО ПО ЗАРАБОТКА? Еве колку финансии остваруваат во Хрватска

НА ЗЕМЈИТЕ ИМ Е СЕ ПОТЕШКО ДА ДОЈДАТ ДО ПАРИ:Еве кои се причините

НА ЗЕМЈИТЕ ИМ Е СЕ ПОТЕШКО ДА ДОЈДАТ ДО ПАРИ:Еве кои се причините