24 Октомври, 2020
0.0333

Пет млади лица ги реализираа нивните бизнис идеи преку грантовите за почнување бизнис на ПСМ Фондација

Објавено во: Мои пари 16 Октомври, 2020

ПСМ Фондација заедно со проектниот конзорциум во состав на проектот „Балканско-Медитерански Центар за претприемништво и иновации“ (БалканМед ИННОВА) успешно финансираше, менторираше и обучи 5 стартап компании, млади лица чии бизнис идеи беа наградени со грантови за почнување бизнис со вкупен фонд од 20.000 евра.

Добитниците на грантовите се победници на натпреварот за бизнис планови, млади лица од Македонија, кои учествуваат во онлајн акцелераторска програма за почнување бизнис.

За учество на програмата аплицираа вкупно 250 лица од целата земја, а истата содржеше 5 фази: прва фаза – пред-акцелераторска програма со одржани вебинари за генерирање на бизнис идеи, втора фаза за подготовка на бизнис канвас, третата фаза во која се вршеше селекција на 10 најдобри бизнис идеи, по што во четвртата фаза истите беа менторирани од експерти во областа за развој, и конечно петтата фаза бизнис план натпревар, каде 5 најдобри идеи добија финансиска поддршка за почнување на нивните бизниси.

Петте најиновативни идеи кои беа избрани и добија финансиска поддршка по 4.000 евра за почнување на сопствените бизниси се:

Беровко, основач Душица Крстеска – Производство на домашни џемови, сирупи и безглутенски тестенини

Анти-стрес соба, основач Горан Бошковски – Специјализирана просторија за ослободување од стрес и задоволување на адреналински потреби

Еден живот, основач Мартин Спасовски – Развој и производство на електричен мотор

Камера Обскура, основач Нена Минчев - Центар за медиуми и забава – креативен простор за соработка, продукција, изложби и аудио-визуелни проекции

Маткасе, основач Васја Петковска – Услуга за испорака на комплети со рецепти за јадење (meal kits)

Компаниите успешно ги искористија финансиските средства доделени од ПСМ Фондација, а истите беа употребени за набавка на опрема, материјали и услуги со цел започнување на бизнисите. Компаниите активно ги имплементираат нивните бизнис активности, соработуваат со маркетинг агенции и започнуваат со промоција со цел запознавање на пазарот и купувачите со нивните услуги.

Проектот, кој започна во 2017 година, имаше за цел низ обука, размена на знаења и искуства, како и трансфер на технологии да овозможи поддршка на веќе постоечки мали и средни претпријатија, како и на сите потенцијални стартапи.

Проектот беше насочен кон претприемачите, а целта беше да се здобијат со нови знаења и вештини и истите да воспостават контакти со бизнис заедниците од земјите-партнери на проектот.

Активностите беа спроведени преку проектот БалканМед ИННОВА, финансиран од Европската унија. 

Комерцијален текст

Можеби ќе ве интересира

Макпетрол совети за патување со автомобил низ регионот

Макпетрол совети за патување со автомобил низ регионот

Huawei Mate 40 Pro е новиот крал на DxOMark

Huawei Mate 40 Pro е новиот крал на DxOMark

Чекор напред со HUAWEI Mate 40 серијата: Huawei ја претстави најмоќната постава на Mate досега

Чекор напред со HUAWEI Mate 40 серијата: Huawei ја претстави најмоќната постава на Mate досега

Прогласени победниците на „Наградата за социјално претприемништво 2020“ (Social Impact Award 2020)

Прогласени победниците на „Наградата за социјално претприемништво 2020“ (Social Impact Award 2020)

Тимот на ИРЛ ја доби првата награда за истражувачко новинарство од Европска Унија за сторијата Урбани атентатори

Тимот на ИРЛ ја доби првата награда за истражувачко новинарство од Европска Унија за сторијата Урбани атентатори

Групацијата Новоматик во Северна Македонија (Адмирал, Астра и Казино Фламинго Хотел) и Апекс Македонија самоиницијативно ги стопираат угостителските услуги од 23 до 07 часот

Групацијата Новоматик во Северна Македонија (Адмирал, Астра и Казино Фламинго Хотел) и Апекс Македонија самоиницијативно ги стопираат угостителските услуги од 23 до 07 часот

Битолска млекара и Пакомак донираат производи и лаптопи за децата од СОС Детско село за следење онлајн настава

Битолска млекара и Пакомак донираат производи и лаптопи за децата од СОС Детско село за следење онлајн настава

Меѓународниот Филмски фестивал КИНЕНОВА со продолжена програма на ТВ24 до крајот на ноември

Меѓународниот Филмски фестивал КИНЕНОВА со продолжена програма на ТВ24 до крајот на ноември

Повторно отворање на парфимеријата Anabella Beauty Spot во City Mall, со многу изненадувања, попусти и подароци за своите купувачи

Повторно отворање на парфимеријата Anabella Beauty Spot во City Mall, со многу изненадувања, попусти и подароци за своите купувачи