25 Јуни, 2019
0.0286

Петте држави од БРИКС даваат четвртина од светското производство

Објавено во: Свет 22 Ноември, 2012

Вкупниот БДП на земјите од БРИКС групата, кои бележат динамичен стопански развој е проценет на 13,7 билиони долари. Оваа сума е еднаква на една четвртина од светскиот БДП, изјави јужноафриканската министерка за меѓународни односи Малте Нкоана-Машабане. Спорс Машабане, членките на групата БРИКС - Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафриканската република, кои сочинуваат и 43% од вкупната светска популација, учествувале во глобалниот тек на директна странска помош во 2012 година со 11 %, додека нивното учество во светската трговија изнесува 17 %.

Можеби ќе ве интересира

ОН: На светот му се заканува климатски апартхејд - каде ќе бегаат богатите?

ОН: На светот му се заканува климатски апартхејд - каде ќе бегаат богатите?

Европа ја очекува топлотен бран: Дел од неа поплавен

Европа ја очекува топлотен бран: Дел од неа поплавен

САД сака глобална коалиција против Иран

САД сака глобална коалиција против Иран

Научниците во страв за ледот кој се топи: Ова дебело ќе го платиме!

Научниците во страв за ледот кој се топи: Ова дебело ќе го платиме!

Трамп подготвен да се сретне со лидерите на Иран

Трамп подготвен да се сретне со лидерите на Иран

Путин забрани нивните авиокомпании да летаат во оваа земја

Путин забрани нивните авиокомпании да летаат во оваа земја

(ВИДЕО) Цел век го поминала во сибирска шума, но сега и се заканува опасност

(ВИДЕО) Цел век го поминала во сибирска шума, но сега и се заканува опасност

Се продава вила во која престојувал принцот Хари

Се продава вила во која престојувал принцот Хари

Градови во Европа ќе вријат од топлина: „Пеколни“ денови најавени за следната недела

Градови во Европа ќе вријат од топлина: „Пеколни“ денови најавени за следната недела