17 Јуни, 2019
0.0261

По 35 евра казна за дете во возило без седиште: Ќе почне ли полицијата со почести казни

Објавено во: Македонија 21 Септември, 2018

Децата да се возат во детско седиште во автомобилите е задолжителна обврска веќе три години, но родителите бавно ја прифаќаат практиката да ги врзуваат децата додека ги возат. Во развиените земји таа обврска доследно се почитува но во земјава и покрај тоа што делото е казниво неретко децата се возат во рацете на своите родители, назад на седиштата во автомобилите. Според официјалната статистика од Министерството за внатрешни работи, од 2015 ггодина или од кога оваа обврска е задолжителна изречени се само 39 глоби за овој прекршок низ цела држава. Казната е 35 евра и 15 негативни поени. Во исто време црната статистика на смртност на децата во сообраќајни незгоди е поразителна

ЈА НАМАЛУВА ОПАСНОСТА ОД СМРТНОСТ

Доста родители се убедени дека нивното новороденче никој не може подобро да го заштити од нив самите, а посебно не „корпата“ во која ќе биде стегнато со некакви појаси. Според сите тестови, во случај на незгода, речиси е невозможно да се задржи детето во прегратка. Испитите покажале дека во таков случај дури и да успее родителот кој го држи детето да го задржи кај себе, често рефлексно го стегаат па се прави дополнителен проблем.

А македонската сообраќајна статистика не е светла. Според податоците децата се често дел од сообраќајните незгоди. Бројките од Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата покажуваатоти во 2015 година, од 148 загинати лица во сообраќајни незгоди, 22 биле деца до 18 години, а 9 од нив биле деца на возраст до 4 години.

Закон за задолжително детско седиште во автомобилот се воведе пред три гдоини. Според статистиката вкупно 4 глоби се напишани за првите шест месеци од 2018 поради непочитување на Законските правила за поставување детско седиште во автомобил. 

Од 2015 кога стапи на сила законот, регистрирани се вкупно 39 прекршоци.

Најмногу казни надлежните им напишале на родителите кои не ги почитувале правилата за превезување на деца во патнички автомобил во 2017-та година кога се изречени вкупно 19 глоби, а тој број во 2016 изнесува 14 . 

Најмалку прекршоци се забележани кога Законот стапи на сила во 2015 кога се изречени два прекршоци од овој вид. Инаку употребата на детски седишта ја намалува смртноста кај децата за 50 отсто, а кај бебињата и до 70 проценти.

Што предвидува Законот за превозот на деца во патнички автомобил

Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата ги регулира правилата за превоз на деца на задното и предното седиште, предвидувајќи и посебни глоби доколку тие правила не се почитуваат.

Во патнички автомобил на задното седиште, смее да се превезува дете помало од пет години, во поставено посебно детско седиште кое за седиштето од возилото е прицврстено со сигурносен појас или на друг соодветен начин.

Во патнички автомобил на предното седиште, смее да се превезува дете до две години, ако возилото нема заштитно воздушно перниче, ако воздушното заштитно перниче е исклучено и ако детето се превезува во посебно детско седиште поставено спротивно од правецот на движење, при што истото е прицврстено на седиштето на возилото со помош на сигурносен појас со три точки на поврзување.

Детето треба да биде врзано со сигурносен појас од седиштето.

Доколку не се почитуваат овие правила предвиден е мандатен платен налог со глоба во износ од 35 евра во денарска противвредност во мандатна постапка ќе му се издаде, односно ќе му се регистрираат 15 негативни бода  на возачот кој постапува согласно овие правила.


И. С. 

Можеби ќе ве интересира

Колку директори ќе бидат „сметени“?

Колку директори ќе бидат „сметени“?

Арсовски: Неспособноста доведе да нема суштински реформи во државата

Арсовски: Неспособноста доведе да нема суштински реформи во државата

Мицкоски на 29 годишницата на партијата: СДСМ паѓа, а ВМРО-ДПМНЕ со народот победува

Мицкоски на 29 годишницата на партијата: СДСМ паѓа, а ВМРО-ДПМНЕ со народот победува

ФОКУС НА ДЕНОТ: Промени во СДСМ, невреме зафати делови од Македонија

ФОКУС НА ДЕНОТ: Промени во СДСМ, невреме зафати делови од Македонија

Татјана Стојановска Иванова, Рената Дескоска, Драган Тевдовски - кој уште влезе во Извршниот одбор на СДСМ?

Татјана Стојановска Иванова, Рената Дескоска, Драган Тевдовски - кој уште влезе во Извршниот одбор на СДСМ?

За функционерите ќе има месечен календар

За функционерите ќе има месечен календар

(ФОТО) Долга колона автомобили стои на грчката граница

(ФОТО) Долга колона автомобили стои на грчката граница

„КУМОВИТЕ“ НЕОРГАНИЗИРАНИ: Километарски колони од возила на грчката граница

„КУМОВИТЕ“ НЕОРГАНИЗИРАНИ: Километарски колони од возила на грчката граница

Заeв: Ќе има реконструкција на Владата

Заeв: Ќе има реконструкција на Владата