23 Мај, 2024
9.3143

ПОСКАПУВААТ ГОРИВОТО, ЦИГАРИТЕ, КАФЕТО И АЛКОХОЛОТ - Владата на Србија ги зголеми акцизите

Објавено во: Економија 13 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Владата на Србија донесе одлука за усогласување на акцизите со годишниот индекс на потрошувачки цени во 2023 година, објавиjа медиумите од соседството повикувајќи се на објава во Службен весник на Република Србија.

Во согласност со Законот за акцизи, Владата на Србија донесе нови усогласени износи на акциза во динари за алкохол, никотински производи, кафе, гас...

Според најавите на експертите, тоа веројатно ќе се случи и сега, а веќе има калкулации дека цените на овие акцизни производи би можеле да скокнат барем за висината на зголемената специфична акциза. Ова поскапување во зависност од видот се движи од минимум два динари што се предвидени за течност за електронските цигари и до 10 динари колку што е зголемувањето за печеното кафе.

Сепак, граѓаните се особено загрижени за зголемувањето на оваа давачка на горивото, кое за оловниот бензин „откачи“ од досегашните 66,42 динари за литар на 71,47, додека за безоловен бензин од 62,47, тарифата од 1 мај ќе оди на 67. , 22 динари. Тоа практично значи дека новата специфична акциза за безоловен бензин би била повисока за 4,75 динари, односно за 5,05 динари за оловен бензин без ДДВ. Ако се знае дека државата веќе ја менува цената на горивата на неделно ниво, тогаш има причина за загриженост за оваа корекција бидејќи тоа може да значи дека возачите од 1 мај ќе плаќаат уште поскапо гориво. Тоа е дотолку повеќе што трендовите на светскиот пазар се неповолни, односно цената на суровата нафта расте.

Здружението на нафтените компании на Србија наведува дека од 1 мај производителите и увозниците на нафтени деривати ќе имаат обврска да пресметаат и плаќаат нови, зголемени акцизи.

- Во петок, на 3 мај, Министерството за енергетика ќе утврди нови просечни цени на големо, со зголемени акцизи, но дали цената на бензинските пумпи на крајот ќе се промени и колку зависи од влијанието на другите параметри во формулата за пресметка на цените. . Можни се сите сценарија, но бидејќи поскапувањето на акцизата е прилично големо, извесно е дека горивата ќе поскапи, но не се знае дали ќе биде за помала, поголема или за иста сума - наведуваат за „ Блиц Бизнис“ во Здружението.

Поради оваа државна давачка нема да им биде полесно ниту на пушачите, бидејќи конкретната акциза значително ќе се зголеми. Имено, до 30 јуни ќе изнесува 97,70 динари по пакет, што е значителен скок бидејќи според важечкиот акцизен календар изнесува 92,61 динари. По овој датум, неговата сума треба да биде 99,41 до 31 декември, што е зголемување за 1,71 динари за пака, додека од 1 јануари 2025 година државата во својата каса треба да стави дури 101,12 динари. Сето ова сугерира дека на повидок е ново поскапување за 10 динари на цигарите. Треба да се знае дека ниту оние кои класичните цигари ги замениле со електронски нема да добијат ништо поевтино, бидејќи и течноста за нивно полнење ќе има корекција од 0,72 динари за милиметар.

Истовремено, покрај поскапувањето на конкретната цена на цигарите, по ѓаволите влегува и пропорционална акциза од 33 отсто, која ќе остане иста и во наредниот период, а на сето тоа се додава и ДДВ. Поради сите овие давачки, производителите ја зголемуваат цената за 10 динари, што реално се очекува да се применува од 1 мај 2024 година. Сето тоа во случајот со цигарите и тутунот се новина за да се усогласи Србија со стандардите на ЕУ, според кои до 2025 година, наместо сегашните нешто повеќе од 80, државата треба да заработува најмалку 90 евра за 1.000 цигари. или 1,8 евра по пакување.

Здружението на нафтените компании на Србија наведува дека од 1 мај производителите и увозниците на нафтени деривати ќе имаат обврска да пресметаат и плаќаат нови, зголемени акцизи.

Алкохолот е вклучен во истиот пакет на акцизна полиса, така што има и дефинирани корекции, така што за категоријата силни алкохолни пијалоци оваа давачка е платена 49.950 динари по основ на еден хектолитар чист алкохол измерен на температура од 20 °C, сега ќе биде 53.746 динари.

Оваа пресметка се врши со множење на основата со број кој го означува волуменот на алкохол изразен во хектолитри во готовиот производ. Промени има и кај пијалоците со малку алкохол, од сегашните 24,99 динари за литар на 26,89, додека кај пивото таа количина „скока“ од 28,55 за литар на 30,72 динари.

Сепак, се чини дека овој пијалок веројатно ќе им го загорчи животот на љубителите на кафе бидејќи во зависност од видот, зголемувањето на акцизата се движи од осум до 10 динари за килограм. Така, наместо досегашните 100,43 динари за килограм, за непечено кафе државата ќе наплатува 108,06 динари за килограм, а за печеното кафе ќе се зголеми за 9,60 динари, односно ќе изнесува 135,07 динари.

Можеби ќе ве интересира

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Кои три професии носат најмногу пари?

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Кои три професии носат најмногу пари?

СРБИТЕ ЗА ОВАА РАБОТА ДОБИВААТ 1.100 ЕВРА: Романците заработуваат 4.000 евра

СРБИТЕ ЗА ОВАА РАБОТА ДОБИВААТ 1.100 ЕВРА: Романците заработуваат 4.000 евра

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: „Мега“, „Рапид Билд“, „Термалифт“ - Кумановски бизниси со најголеми добивки за 2023

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: „Мега“, „Рапид Билд“, „Термалифт“ - Кумановски бизниси со најголеми добивки за 2023

ОВОЈ СЕКТОР ВО ГЕРМАНИЈА ПОВТОРНО „ПУКА“ - прометот пак се намали, дали следи нов бран на стечаи?

ОВОЈ СЕКТОР ВО ГЕРМАНИЈА ПОВТОРНО „ПУКА“ - прометот пак се намали, дали следи нов бран на стечаи?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој прави милиони од продажба на ајфони и андроиди во Македонија?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој прави милиони од продажба на ајфони и андроиди во Македонија?

ИЗБОР НА ПРОФЕСИЈА: Што кога младите имаат талент за две или повеќе области?

ИЗБОР НА ПРОФЕСИЈА: Што кога младите имаат талент за две или повеќе области?

ДОНЕ ТАНЕВСКИ Е КУПУВАЧОТ НА АКЦИИТЕ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“- Сега располага со 21.5 отсто од хотелиерската компанија

ДОНЕ ТАНЕВСКИ Е КУПУВАЧОТ НА АКЦИИТЕ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“- Сега располага со 21.5 отсто од хотелиерската компанија

ВАЖНА ВЕСТ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ - еве кога компанијата ќе почне да дели дивиденда, кој на колку да се надева

ВАЖНА ВЕСТ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ - еве кога компанијата ќе почне да дели дивиденда, кој на колку да се надева

Д-р Адижес со моќни пораки до македонските компании

Д-р Адижес со моќни пораки до македонските компании