15 Септември, 2019
0.0179

Преполовен родот на пченка во Србија

Објавено во: Агробизнис, Балкан 09 Октомври, 2012

Родот на пченка во Србија оваа година е намален за речси 50 отсто. Според податоците од српскиот Републички завод за статистика, од засејаните површини 1,3 милиони хектари со пченка, производството тежи 3,5 милиони тони, што е за 49,5 отсто помалку од минатата година. Проценките се дека со ова производство и плус залихите на пченка од претходната сезона, тешко ќе се покријат домашните потреби, кои се проценети на околу 4 милиони тони. Ова значи дека Србија оваа година нема да има пченка за извоз. Намалување е забележано и кај другите култури. Така за околу 30 отсто е намалено производството на шеќерна репка, 42, 3 отсто се помали приносите од соја, 23 отсто помалку родил сончогледот, компирот 32,5 отсто, а приносите од гравот се за 41,4 отсто помали.  

Можеби ќе ве интересира

Турска делегација утре ќе бара од Заев да се зголемат квотите за цитрусно овошје

Турска делегација утре ќе бара од Заев да се зголемат квотите за цитрусно овошје

Димковски: Со конкретни мерки создаваме услови за развој на лозарството

Димковски: Со конкретни мерки создаваме услови за развој на лозарството

КОЛКУ ФИНАНСИСКИ СРЕДСТВА ДОЛЖИ ДРЖАВАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМЈОДЕЛЦИ

КОЛКУ ФИНАНСИСКИ СРЕДСТВА ДОЛЖИ ДРЖАВАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМЈОДЕЛЦИ

Владата исплати по еден денар за килограм грозје

Владата исплати по еден денар за килограм грозје