16 Јули, 2019
0.0200

Земјоделци и владини службеници ќе учат да комуницираат

Објавено во: Агробизнис 11 Јули, 2012

Како дел од активностите во проектот „Зајакнување на јавно - приватниот дијалог преку поефикасно застапување на вредносните синџири за свежо овошје и зеленчук и преработен зеленчук“ денеска и утре во Охрид ќе се одржи обука за подобрување на комуникациските и преговарачките вештини.

Обуката е наменета за претставници од различни сектори во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството одговорни за креирање и спроведување политики и стратегии за овошје и зеленчук, како и за претставници од здруженијата на производители и преработувачи членки во постојаните потсекторски групи за овошје и зеленчук.

Преку различни модели на комуникација, вежби и концепти за преговарање, претставниците од мрежните земјоделските организации и претставниците од МЗШВ и АПРЗ ќе работат на подобрување на работата на постојаните потсекторски групи чија цел е преку континуиран дијалог заеднички да се дискутираат и решаваат прашањата од интерес на земјоделските потсектори во насока на уредување на пазарите и зголемување на конкуреноста.

Обуката ја организира Центарот за промоција на одржливи земјоделски практики и рурален развој - ЦеПроСАРД во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Центарот за Институционален развој како дел од активностите во рамки на АгБиЗ програмата, финансирана од УСАИД.

Можеби ќе ве интересира

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство од 2017 година

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство од 2017 година

Позната фирмата која ќе ги снабдува земјоделците со зелена нафта

Позната фирмата која ќе ги снабдува земјоделците со зелена нафта

Жетвата на пченицата започна: По која цена се откупува

Жетвата на пченицата започна: По која цена се откупува

Одбран операторот кој ќе обезбеди „зелена нафта“, се чекаат платежните картички

Одбран операторот кој ќе обезбеди „зелена нафта“, се чекаат платежните картички