04 Април, 2020
0.0692

РАЗДВИЖЕНО ВО УЈП: Фирмите трчаат по уверенија за да аплицираат за кредити

Објавено во: Економија, Корона Вирус 26 Март, 2020

Кредитите од Развојна банка создадоа метеж пред канцелариите на Управата за јавни приходи, по што оваа институција одлучи да го продолжи работното време. 

Развојната банка вчера најави бескаматни кредити за мали и средни претпријатија. Денес фирмите почнаа да вадат уверенија кои им се потребни за да ги добијат кредитите.

Од УЈП најавија дека ќе го продолжат работното време за прием на странки во регионалните дирекции, одделенија, шалтери и ќе работат од 8 до 14 часот.

Од УЈП треба да се добие уверение за платени даноци и придонеси. 

Фирмите до 10 вработени може да земат бескаматен кредит од 3 до 5 илјади евра, оние со 10 до 50 вработени – 10 до 15 илјади евра, а компаниите со 50 до 250 вработени – 15 до 30 илјади евра. 

Поддршката е за секторите угостителство, туризам и товарен транспорт.

Вака одлука донесе Владата. 

Кредитот ќе се отплаќа две години со грејс период од шест месеци. 

Можеби ќе ве интересира

ЗА СПРАВУВАЊЕ СО КОРОНА: Одобрени 175,2 милиони евра од ММФ

ЗА СПРАВУВАЊЕ СО КОРОНА: Одобрени 175,2 милиони евра од ММФ

Нема минимална плата од 14.934 денари во наредните три месеци

Нема минимална плата од 14.934 денари во наредните три месеци

Јавните претпријатија започнаа со уплаќање на добивките кон буџетот

Јавните претпријатија започнаа со уплаќање на добивките кон буџетот

АЗЕСКИ НА ЖЕШКА ЛИНИЈА СО КОЛЕГИТЕ ОД РЕГИОНОТ - мора да се отворат транспортните коридори и да стигнат суровините

АЗЕСКИ НА ЖЕШКА ЛИНИЈА СО КОЛЕГИТЕ ОД РЕГИОНОТ - мора да се отворат транспортните коридори и да стигнат суровините

Пауновски: Во Битола запечатени повеќе од 40 кафемати

Пауновски: Во Битола запечатени повеќе од 40 кафемати

Заев објасни што е тоа „чекич и денс“

Заев објасни што е тоа „чекич и денс“

КАКО ЌЕ ПОМАГА ЕК: 100 милијарди евра за да не се отпуштат работниците

КАКО ЌЕ ПОМАГА ЕК: 100 милијарди евра за да не се отпуштат работниците

Седница на отворено: Град Скопје ќе се откаже од дел од најголемите приходи

Седница на отворено: Град Скопје ќе се откаже од дел од најголемите приходи

По колкава награда добија Чифлиганец, Етеми, Таки Фити..

По колкава награда добија Чифлиганец, Етеми, Таки Фити..