16 Јуни, 2019
0.0234

Романија со план да го ограничи продавањето земјоделски површини

Објавено во: Агробизнис, Свет 16 Октомври, 2012

Продавањето на земјоделски површини на странци планира да го ограбичи Романија, откако пазарот ќе биде либерализиран во 2014 година, изјави министерот за земјоделство Даниел Константин. Левоцентристичката Влада предвидува или да се наложи граница за површината на земјоделската земја, која странец може да ја купи во Романија, или да наложи купувачот да има искуство во таа област, истакна Константин. - Треба да се преземат мерки, за да се заштитат романските земјоделци во однос на нивните европски колеги, кои располагаат со голем капитал, истакна министерот. Од друга страна романското земјоделство исто така има потреба од инвестиции, со што треба да се создадат поволни услови за странските инвеститори, додаде министерот.

Можеби ќе ве интересира

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот